Izbegnite najčešće greške prilikom polaska deteta u školu

Autor teksta: doktor pedagoških nauka Vukica Jović

Priprema deteta za polazak u školu predstavlja nepoznatu i novu situaciju ne samo za dete, već i za celu porodicu.

Ovo što treba da znate kako biste izbegli najčešće greške izazvane brigom roditelja, podelimo u nekoliko jednostavnih koraka i pravila kako bi naredni dani bili jedno lepo životno iskustvo.

1. ŠKOLSKO DOBA JE NOVO ŽIVOTNO DOBA

Tačno je, da sa polaskom u školu dete ulazi u novi životni period. Međutim, ta promena se dešava postepeno i polako. Uglavnom traje čitav prvi razred, ponekad i duže; i na taj način dete je prihvata na najbezbolniji način i raduje joj se.

2. ČITANjE I PISANjE

Iako se uči i u predškolskom periodu i u porodici, pravilo je da se dete opismenjava u školi. Ne insistirajte na tom zahtevu, posebno ako ga dete ne želi! U praksi se dešava da dete koje se tek u školi opismenilo, često napreduje brže i bolje od deteta koje je to naučilo ranije; posebno od deteta koje je pogrešno naučeno. Pravilo glasi: Lakše je dete naučiti, nego ispraviti greške.

3. NE PLAŠITE DETE ŠKOLOM

Nova pravila ponašanja, o tome kako treba da se ponaša, kako se javlja za reč, gde sedi i slično, dete će naučiti od svoje učiteljice, u svom odeljenju. Ne zastrašujte ga pričom o tome.

4. DOMAĆI ZADATAK

Domaći zadatak je obaveza vašeg deteta, ne vaša, (Više o tome pročitajte u članku „Neće da rade domaći!? Verovali ili ne, to nije vaš problem!“, autor Vukica Jović). Budite mu pomoć i podrška, ali ne radite zadatke umesto njega. Pomozite mu da uradi samo. Tako će steći neophodno samopouzdanje i veru u sebe. Radujte se kada dođe do rešenja, iako to ponekad za vas deluje da traje beskonačno. Uradite sve da mu olakšate put ka samostalnom rešavanju zadataka.

5. RAZGOVARAJTE

Kada pričate o školi, najbolje bi bilo da je predstavljate realno; bez ulepšavanja i bez zastrašivanja. Pitanje sa kojim smo mi odrasli, „Kako je bilo u školi?“, pokušajte potpuno da izbegnete. Zamenite ga konkretnim pitanjima kao što su: „Šta si danas novo naučio?“, „Kako si proveo Veliki odmor?“, „Šta ti je danas u školi bilo najinteresantnije?“ i sličnim.

DRAGI RODITELjI NAORUŽAJTE SE LjUBAVLjU I STRPLjENjEM. NEKA I VAŠEM DETETU TO BUDE NAJLEPŠI ŽIVOTNI PERIOD. SREĆAN POČETAK!

Tekst je preporučen iz Internet časopisa za decu Tabla.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *