Izložba „Naša istorija, naša sećanja“ o oslobođenju Srbije

Putujuća izložba „Naša istorija, naša sećanja“, je posvećena sećanju na oslobođenje Srbije u jesen 1918. od strane Istočne armije, kao i porodičnim sećanjima, koja žive i posle jednog veka, na solidarnost srpskih i francuskih vojnika i civila u Prvom svetskom ratu.

Izložba će boraviti u Nišu od 20. do 24. oktobra 2018. godine u Oficirskom domu.

– Protekao je jedan vek otkada je proboj Solunskog fronta omogućio savezničkim trupama Istočne armije, napredovanje ka Dunavu i Jadranu, kao i oslobađanje Srbije, teško stradale u ratu. Osećanja koja bude besede o oslobađanju Srbije od strane Istočne armije, sa francuskim i srpskim trupama u prvim redovima, ostaju u srcu zajedničkog sećanja, koje čuvaju mnogi srpski gradovi. I nakon sto godina, mnogo je srpskih porodica koje neguju uspomenu na one koji su se borili za slobodu, na frontu ili u pozadini. Brojne su priče koje svedoče o poseboj solidarnosti francuskih i srpskih civila i vojnika u to ratno doba, kažu organizatori.

Ova izložba vraća u te istorijske dane i donosi svedočanstva građana Srbije koji su se odazvali pozivu Francukog instituta u Srbiii i pristali da podele priče i uspomene čuvane u njihovim porodicama kroz generacije. Svedočanstva su prikupljana od marta do juna 1918. i biće predstavljena na društvenim mrežama Francuskog instituta. Mnoga od njih uvrštena su u ovu izložbu.

Izložbu je realizovao Francuski institut u Srbiji, uz podršku „Mission du centenaire“ (Pariz) i Schneider Electric Srbija, u saradnji sa gradskim upravama, arhivima i muzejima gradova Beograd, Kladovo, Knjaževac, Leskovac, Negotin, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje, Zaječar i stručnim saradnicima: dr Stanislavom Sretenovićem, istoričarem (savetnik i autor istorijskih tekstova za izložbu) i dr Aleksandrom Mirić, arhitektom-konzervatorom (savetnica za projekat prikupljanja i priređivanja svedočanstava građana). U Nišu pored ovih partnera dodaje se partnerstvo Komande kopnene vojske Srbije.

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *