Izložbom „Bombardovanje Niša 1999. godine“ Narodni muzej Niš obeležava 25 godina od NATO agresije

Povodom obeležavanja dvadesetpetogodišnjice NATO agresije na SR Jugoslaviju, Narodni muzej Niš priređuje izložbu „Bombardovanje Niša 1999. godine“, autorke Bojane Milenković, višeg kustosa istoričara.

Zainteresovani posetioci će izložbu moći da vide u Projekcionoj sali Memorijalnog kompleksa „12.februar“, od utorka 26. marta u periodu od 10 do 15 časova svakog dana osim ponedeljka, a ulaz na izložbu je besplatan.

Bombardovanje Niša počelo je oglašavanjem sirena 24. marta i trajalo je do 10. juna. Procenjuje se da je u tom periodu poginulo 26 civila, teže ranjeno njih 60, a lakše oko 200.

Tokom 7. maja 1999. godine, borbeni avioni Ratnog vazduhoplovstva Kraljevine Holandije bacili su više kontejnera kasetnih bombi na Niški aerodrom, koji se nalazi na kraju grada, ali su bombe „promašile“ cilj i pale unutar šireg centra grada. Bombe su pale u blizini centra grada, koji je udaljen više od 3-5 km od aerodroma od njihove pretpostavljene mete.

12. maja 1999. godine, istočni deo grada je bombardovan kasetnim bombama, što je rezultiralo ranjavanjem 11 civila, većina od tih povreda bile su amputacije. Bombardovano je Duvanište koje je udaljeno više od 7 km od aerodroma.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *