Jedva dočekali: Iz Hvarske ulice prvi put organizovano izneseno smeće

Dragan-Djordjevic1
piše: Dragan Đorđević, stanovnik Hvarske ulice

… ovo je priča o jednoj ulici u Nišu.

Koliko znače sitnice koje su normalne za 21. vek, pa i ovom gradu Nišu, a kao što je kanalizacija, voda, ulično svetlo, asvalt pa i odnošenje smeća videlo se juče kod nas u Hvarskoj ulici, u naselju Donji Komren. Sve prethodno navedeno za nas je san, a juče nam je „Medijana“ prvi put organizovano izvezla smeće. I to smo juče dočekali.

Za Hvarsku ulicu se zna jos od 1980. godine. Rešavali su se pravno imovinski odnosi. Bilo je prinudnih rušenja, preko 150m2 raznih objekata je sruseno, sve u cilju izgradnje ulice. Pa tu je prenos vlasništva na grad konverzija isplata gradjanima, žalbe i sve je to prošlo. Uradjena je lokacijska i gradjevinska dozvola. Ulica je svake godine bila u planu direkcije za izgradnju. Ail nekim čudom nikako da se izgradi. Obećavali su svi raniji predsednici opštine Crveni krst, gradonačelnici… Obraćali smo se i zaštitniku gradjana takodje i u direkciji javno i u medijima. Slali smo na stotine zahteva svake godine i ukazivali na probleme i NIŠTA.

Mnoge stvari smo morali da dokazujemo.Plaćali smo usluge kanalisanja, a kanalizaciju nismo imali. Pošto je tu bio završni cvor za vodu, voda nije kružila pa se cesto dešavalo da nije bila za upotrebu. Neko je jednostavno stavio da je kanalizacija prošla. Tako i sa odvozom smeća. Neko je stavio u planovima da je ulica bila prohodna i otvorena , a ona je do ove godine bila slepa!

HVARSKA
Smećar juče prvi put ušao u Hvarsku ulicu

Svake godine Hvarska je bila u planu za sve, ali to se nije ispostovalo i ako je bila prioritet, Tek od prošle godine – 2015. je u planu bila izgradnja vodovodna i kanalizaciona mreza gde su sredstva bila izdvojena iz budzeta ali se ,,nije stiglo“ pa je uradjeno sada u 2016. godini, ali u planu za 2016 god nema nastavka radova u Hvarskoj. Apsurd, opet nečiji propust. Završena je voda i kanalizcija pre nekoliko meseci. Dobro je.

Po izlasku JKP“Naissusa“ mi žitelji Hvarske, a i ostalih ulicica – Ovčarske, Tomislava Ilića bivše Kablarske, „45 divizije“, imamo vece probleme nego sto smo imali. Agonija je veća.

I dalje nemamo ulično svetlo pa kako smo razgradjeni vec vise od 10 godina, ljudi sada prolaze ulicom pa smo i na meti lopova, deca se vraćaju po noći iz škole, prolazi se kroz dvorišta ljudi. Do sada smo u više navrata bili plavljeni od atmosverskih voda iz ulice Mladosti. Dzaba kanalizacija kad ne moze da primi vodu. Razgradjeni smo pa voda navire do kuća i u dvorišta.

Raskopano je pa posle kise ne moze da se pridje autom od strašnog blata. Parkira se ko gde hoće jer se ne zna gde treba da bude kapija, to samo lici na ulicu!

Više puta smo se obracali Direkciji za izgradnju gde tražimo da istrasiraju ulicu kako bi smo mogli da podignemo ograde, da postave ivičnjake trotoara da mogu pešaci, deca bezbedno da prolaze i da se ne parkira bespravno.

Naišli smo na razumevanje predsednika opštine Mikija Milutinovića, Milana Stojanovica i većnika Danijela iz opštine Crveni Krst gde se vidno zalažu i traže da se nas problem reši, ali to ide sporo!

Naša ulica je deo Niša, i zato nećemo stati da se borimo za rešavanje svih ovih problema, ali i ostalih koji nisu navedeni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *