Jubilej Enigmatskog saveza Srbije – tri decenije postojanja

Te 1985.godine, od 20 – 22. Septembra, u Valjevu se okupilo 264 ljubitelja enigmatike iz svih krajeva bivše Jugoslavije. Gosti tog sabora bili su i dr Marjan Rožić, tadašnji predsednik SSRN Jugoslavije i pesnikinja Desanka Maksimović. Tokom tri dana, na 17. susretima zagonetača (enigmata) Jugoslavije, takmičilo se u znanju, rešavanju i sastavljanju zagonetaka, savetovanju, i što je najvažnije, druženju enigmata Srba, Hrvata, Slovenaca, Šiptara, Mađara, Slovaka… Takva druženja i saradnja su prisutni do nadašnjeg dana, uprkos nedaćama koje su se desile u međuvremenu.

enigma
Drugog dana saborovanja, 21. septembra, osnovan je Enigmatski savez srbije (ESS). Osniovački akt potpisalo je tadašnjih 6 klubova sa teritorije Srbije. Ovom činu prisustvovalo je i pet enigmata iz niškog kluba.

Enigmatski savez Srbije je udruženje građana i neprofitna organizacija, koje preko klubova, društava, udruženja i sekcija širom Srbije okuplja par stotina enigmata i zaljubljenika u zagonetaštvo. Savez se zalaže za dalju popularizaciju i afirmaciju enigmatskog stvaralaštva, kao i za obezbeđivanje boljeg statusa i tretmana ove sfere stvaranja. Članovi Enigmatskog saveza Srbije sebe smatraju i baštinicima i čuvarima jezika i pisma svog naroda. Enigmatika ili zagonetaštvo, pored osnovnog obeležja da služi za zabavu i razonodu, ima i druge dimenzije, ona je «gimnastika uma» i «igrarija duha», poseduje informativnu i edukativnu komponentu, razvija smisao za kombinatoriku i estetiku, predstavlja deo novinarske profesije i poseban vid kulturnog izražavanja. Jedna od delatnosti Enigmatskog saveza Srbije je i štampanje enigmatskih knjiga, priručnika i rečnika. Putem enigmatske literature predstavljaju se dostignuća u enigmatici, ali i iniciraju novi koraci za njen dalji razvoj i unapređivanje. Pored toga, Enigmatski savez Srbije realizuje i redovna godišnja okupljanja srpskih enigmata i svih onih koji vole zagonetanje – sastavljača, urednika, izdavača, ali i rešavača, odnosno konzumenata enigmatskih mozgalica.

Aktivno učešće enigmata Niša i Enigmatskog kluba *Niš* u aktivnostima Enigmatskog saveza Srbije, bilo je uvek prisutno i cenjeno. U jednom mandatu predsednik ESS bio je nišlija Nikola Popović, a evo i sada je jedan od potpredsednika ESS, niški enigmata Nikola Pešić, predsednik EK *Niš*. Niš je bio i organizator Petih susreta enigmata Srbije u Niškoj Banji, 2005.g. Tada su obeležene i dve decenije rada ESS. Pet enigmatskih knjiga delo su niških enigmata, a o radu Kluba piše se u glasilu enigmata niških *GEN*, koje izlazi kao podlistak *Vesnika* beogradske *Nove zagonetke*.

Festival autorske zagonetke (FEZ) održava se svke godine, počev od 2005. Orgnizator ove manifestacije je EK *Niš*, a suorganizator ESS. Učesnici FEZa su ljubitelji lepe, prirodne, domaće, prave srpske autorske zagonetke iz celog sveta koji govore srpskim jezikom.

U Valjevu će od 04. oktobra ove godine, na 15. Susretima eniogmata Srbije biti obeležena tri jubileja: 30 godina ESS, 15. SES , i 10 godina FEZa. Istom prilikom biće proglašeni najbolji radovi sa Konkursa za 10. FEZ i dodeljene nagrade i priznanja.

Rad EK *Niš* povremeno su pomagali GO *Crveni krst* i GO *Medijana* iz Niša, a u izdavačkoj delatnosti EK *Nova zagonetka* iz Beograda i ESS.

Marjan Radaković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *