Kako da njive ne ostanu neorane i da štala ne bude prazna – život u selu Plužina kod Svrljiga

U Plužini, svrljiškom selu sa oko 200 domova, na krajnjim obroncima svrljiških planina, retko se izgradi nova kuća, ali se zato dogradi ili obnovi, pa i podigne nova štala, obor, ili pak objekar za stočnu hranu i mehanizaciju.

Upravo je to u 2016. godini učinio Ljubinko Milenković, dogradio i osavremenio štalu u kojoj je danas devet krava, dobrih, visokomlečnih grla. Ljubinko se ponosi onim što je uradio:

Radio sam malo u Beogradu i sav novac koji sam zaradio uložio sam u ove objekte. Napravio sam objekat za traktore, imam ih tri, za kombajn i sejalice, da ih sačuvam od nevremena. Tu sam smestio i stočnu hranu. Najdraže mi je što sam izgradio nova jasla za krave i postavio pojilice. Nije lako, ušo sam u osmu deceniju života, a poljoprivreda nije laka. Stignem da nahranim stoku i pomuzem, ostalo rade moja ćerka i zet -kaže Ljubinko.

U poljoprivredi i oko kuće Ljubinku pomaže supruga Stevana, ali su godine učinile svoje, i nju izdaju i noge i ruke. Zato su tu ćerka Radice i zet Slaviša Stamenković, urade sve što treba, ozbiljno se bave poljoprivredom, da njive ne ostanu neorane, da štala ne bude prazna:

Živimo u Svrljigu, tamo imamo kuću, ali smo preko leta gotovo svakog dana u selu, na njivi ili pak u plasteniku. I žena i ja ostali smo bez posla, ovo nam je izvor života. Pomaže nam sin, više vikendom, on je zauzet svojim poslom. Ako možemo povećaćemo broj krava do 12, više ne, jer teško se radi, treba obezbediti stočnu hranu. Što se tiče mleka, predajemo ga mlekari, ali je cena niska, proizvedemo manlo sira i sve što zaradimo vratimo u poljoprivrednu proizvodnju – naglašava Slaviša.

Radica dodaje:

Dobro nam je rodilo ove godine, i žito i kukuruz, što se toga tiče zadovoljni smo.  Bavimo se i povrtarstvom. Proizveli smo papriku kao pored Morave, zimnica je pripremljena, njive smo poorali, sada više pažnje posvećujemo kravama.

Tako živi i radi domaćinstvo starijih i nešto mladjih ljudi u Plužini kod Svrljiga. Slaviši i Radici adresa je Svrljig, ali radno mesto Plužina, ovde najviše provode vremena, retko odmaraju, slave porodičnu slavu, dočekuju goste, vrlo često i stručnjake, sa kojima odlično saradjuju.

D.N.

Sadržaj realizovan u okviru projekta „Umetnost preživljavanja u srpskom dvorištu – Uzroci, profil i kretanje siromaštva na jugu Srbije“. Projekat sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *