Kontrole potvrđuju da Nišlije piju jednu od najkvalitetnijih voda u regionu

Preko 16 hiljada internih kontrola kvaliteta i hemijske i bakteriološke ispravnosti vode koje JKP „Naisus“ uradi godišnje, ali i desetak hiljada uzorkovanja koje obavi niški Institut za javno zdravlje, kao jedina ovlašćena ustanova za eksternu kontrolu, pokazuju da naši sugrađani piju ispravnu i jednu od najkvalitetnijih voda u Srbiji i regionu, tvrde stručnjaci.

161022-cesma

U prilog ovim tvrdnjama, stoji i činjenica da u poslednjih 80-ak godina, na svu sreću u Nišu i okolini, nije zabeležena nijedna hidrična infekcija, a da su retki slučajevi da je upotreba „tečnosti koja život znači“ bila pod znakom upita, i to je uglavnom bilo na pojedinim javnim česmama u širem delu teritorije Niša.

Prema zakonskoj regulativi, jedina ovlašćena zdravstvena ustanova (IZJZ Niš), ocenjuje zdravstvenu ispravnost vode, i t ou njihovom Centru za higijenu, koja od pre desetak godina poseduje akreditovanu laboratoriju u kojoj se vrši preko dve stotine različitih metoda analiza vode, hrane i vazduha. Osim što zaposleni u Institutu, bez obzira na sopstvenu analizu koju niški vodovod obavlja, proveraju kakva je voda koju pijemo u domaćinstvima, a koja se snabdevaju iz gradskog sistema, rade se i konstantne kontrole uzoraka vode sa javnih česama.

Pre puštanja u rad, proverava se tehnička ispravnost instalacije koja je mirovala u hladnim mesecima, vrši se hipehlorisanje i ispiranje, a nakon toga uzorkovanje vode sa laboratorijskim ispitivanjem na osnovu koga ovlašćena zdravstvena ustanova izdaje dokaz o zdravstvenoj ispravnosti, a postoje i javne česme koje rade tokom cele godine, bez obzira na sezonu, mada je mali broj česama priključen na komunalni vodovod a znatno je više kaptiranih izvora, pojašnjava dr Snežana Gligorijević, načelnik Centra za higijenu i humanu ekologiju IZJZ. U ovoj godini, vodovod je do sada zatražio od nas jednokratno ispitivanje vode sa svih javnih česama koje su priključene na njihov sistem, i nakon analize sa 18 česama, od kojih je jedna na teritoriji GO Crveni Krst (Tvrđava), a ostale pripadaju GO Medijana, rezultati su pokazalida su svi uzorci su bili higijenski ispravni.

Prema izveštaju ove zdravstvene ustanove, stalni monitoring Institut obavlja i po Ugovoru koji ima sa JKP „Naisus“, tako da se svakodnevno vrši analiza vode sa 15 punktova raspoređenih na distributivnoj mreži, od kojih su dva mobilna punkta, odnosno seoska naselja, koja se menjaju u skladu sa planom.

I pored ovih eksternih, niško javno komunalno preduzeće, u svojoj visoko-tehnološki opremljenoj labratoriji, koja je među retkima u zemlji sa punom akreditacijom, godišnje uradi oko 16 hiljada internih analiza vode, i to ne samo na izvorima već i na usputnim objektima i točećim mestima.

Ni u jednom trenutku kvalitet vode koju piju Nišlije nije bila dovedena u pitanje, jer naše stalne kontrole i saradnja sa IZJZ to ne dozvoljavaju, tako da sa sigurnošću i odgovorno mogu da kažem, da zaista pijemo jednu od najkvalitetnijih voda u čitavom regionu, možda čak i najkvalitetniju, tvrdi za Građanin Zoran Ignjatović iz JKP „Naisus“, koji je dodao i da je dokaz za to da se na teritoriji čitavog Niša decenijama unaza nije dogodila nijedna hidrična infekcija, odnosno infekcija izazvana bakteriološki neispravnom vodom.

Na nama je da čuvamo izvore – komentariše Zoran Todorović, dugogodišnji novinar

Punih 50 godina živim u Nišu i zaista nikada nismo imali probleme niti sa kvalitetom vode niti sa vodosnabdevanjem, i uvek su nam nekako ljudi iz drugih gradova zavideli na tome, a da ne pričam o kolegama iz susednih zemalja koje sam sretao tokom svoje profesionalne karijere, komentariše Zoran Todorović, dugogodišnji novinar. Ulagalo se dosta u vodosistem tokom godina, i na nama je da čuvamo izvore i ekologiju, ali normalno je da narod reaguje na svako poskupljenje jer smo svi u teškoj materijalnoj situaciji, mada je realno voda kod nas jeftinija u odnosu na region.

N.Marković

Medijski sadržaj sufinansiran sredstvima za javno informisanje grada Niša

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *