„Kosmos” – Izložba niške umetnice Irene Živković

Ljubitelji umetnosti imaće priliku da od 12. avgusta u Café-galeriji „Paris Art” u Nišu posete izložbu umetnice Irene Živković.

Niška umetnica predstaviće se publici svojim radovima iz ciklusa „Kosmos” u nedelju 12. avgusta u Café-galeriji „Paris Art” u Nišu, a, kako organizatori navode, izložba će biti otvorena do 19. avgusta.Svečano otvaranje zakazano je za 20 sati.

Za nisku umetnicu je, kako navodi, umetnost neizostavni deo njene prirode, nešto od čega nema bega. „Mandale su moja velika inspiracija. Uzivam u njihovom stvaranju i svaka ima neku svoju pricu”, tvrdi umetnica.

Rođena 1982. godine u Nisu. Zavrsila kurs crtanja i slikanja 2001. godine kod profesorke Vesne Milojkovic posle cega je nastavila amaterski da se bavi crtanjem, slikanjem, fotografijom. Mandale je krenula da radi od 2016. godine posle ucesca na „Feministickoj likovnoj koloniji” u Sicevu. Do sada je ucestvovala na vise grupnih izlozbi a izlozba u Café-galeriji „Paris Art” ce biti njena prva samostalna izlozba.

Mandale koje umetnica stvara za nju licno znace povezanost sa samom sobom i sa svojim mislima. Mandala je duhovni i ritualni simbol u hinduizmu i budizmu i predstavlja univerzum. Uobicajeno koriscenje mandala postalo je genericki izraz za bilo koji dijagram, grafikon ili geometski obrazac koji predstavlja kosmos metafizicki ili simbolicki; mikrokosmos svemira.

B.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *