LAF u borbi protiv korupcije jači sa Draganom Sotirovski i Đokicom Jovanovićem

Lokalni antikorupcijski forum Niš (LAF) ubuduće će raditi sa dva nova člana- dobitnika Godišnjih nagrada za borbu protiv korupcije koje dodeljuje ovo samostalno i nezavisno gradsko telo, a njegov obnovljeni saziv izabrao je novog koordinatora.

laureati
Laureati LAF-a

Novi članovi LAF-a su doktor Đokica Jovanović, profesor sociologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu i Dragana Sotirovski, novinarka i šefica dopisništva Radio televizije Srbije u Nišu.
Lokalni plan za borbu protiv korupcije grada Niša, usvojen u Skupštini grada Niša, predviđa da stalni članovi LAF-a mogu postati dobitnici Godišnjih nagrada za borbu protiv korupcije, a Jovanović i Sotirovski su izrazili želju da to budu.

profesor Djokica Jovanović

Đokici Jovanoviću je dodeljena Godišnja nagrada za borbu protiv korupcije za 2015. godinu jer je kao intelektualac i jedan od lidera Udruženja predsednika skupština stanara i vlasnika privatnih stambenih zgrada iskazao građansku hrabrost i aktivizam u borbi za drugačiju komunalnu politiku, koja bi bila transparentnija i u interesu gađana, a sa manje nepravilnosti i koruptivnih rizika.

dragana
Dragana Sotirovski

Dragana Sotirovski je ravnopravni dobitnik istovetne Godišnje nagrade, koja joj je dodeljena za doprinos u medijskom izveštavanju o temama korupcije, pogotovu u oblasti zdravstva, zbog čega je bila izložena različitim pritiscima, pretnjama i tužbama.

LAF je za novu koordinatorku izabrao Zoricu Miladinović, novinarku i šeficu dopisništva dnevnog lista Danas u Nišu. Predhodnoj koordinatorki LAF-a Valentini Krstić, inače jednoj od poznatijih uzbunjivača u ovom delu zemlje, istekao je mandat.
Za zamenicu koordinatora je izabrana Vesna Crnogorac, sekretar Bibliotekarskog društva Srbije.

LAF ima pet stalnih članova.Članovi LAF-a rade volonterski, odnosno za svoje angažovanje ne primaju zaradu i druge naknade. LAF koristi priliku da još jednom izrazi zahvalnost Mladenu Jovanoviću i Igoru Milosavljeviću na angažovanju i doprinosu u radu ovog tela. Jovanović i Milosavljević su u predhodnom periodu izašli iz članstva LAF-a iz privatnih razloga.
LAF takođe smatra neophodnim da još jednom podseti da ni nakon skoro dve godine od osnivanja ovo telo nije dobilo plaćenog tehničkog sekretara, koga bi samo biralo, a na kojeg ima pravo po Lokalnom planu.

Za nesmetano funkcionisanje LAF-a nisu obezbeđeni ni drugi uslovi, mada je u gradskom budžetu za 2015. godinu predviđeno 1.200.000 dinara za tehničku podršku njegovom funkcionisanju.
Uprkos nedostatku uslova za rad, članovi LAF-a će nastaviti da se maksimalno angažuju, u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti, na realizaciji mera/ aktivnosti iz Lokalnog plana, borbi protiv korupcije, kao i pružanju podrške građanima koji su spremni da na nju ukažu.

2 Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *