Magični Ćira optužen zbog pretnji gradonačelniku Perišiću

Zorica-LAF-27-02-2015
piše: Zorica Miladinović, novinar lista „Danas“

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu podiglo je optužnicu protiv savremenog srpskog književnika Zorana Ćirića, alijas Magičnog Ćire, zbog sumnje da je slanjem pretećih poruka Zoranu Perišiću, gradonačelniku Niša i visokom funkcioneru SNS-a, izvršio krivično delo ugrožavanja sigurnosti, saznaje Danas.

U optužnom predlogu navodi se da je Ćirić izvršio ovo krivično delo tako što je 5. decembra 2013. godine poslao SMS poruke sa pretnjama Perišiću na telefone predsednika Skupštine grada i člana Predsedništva SPS-a Mileta Ilića, tadašnjeg direktora Jugoistoka i funkcionera SPS Igora Novakovića, gradskog odbornika i univerzitetskog profesora Dragana Čorbića (SNS) i tadašnjeg visokog funkcionera URS-a Branislava Jovanovića. U porukama poslatim ovim vladajućim političarima, koje inače lično poznaje, naveo je da će Perišića „ubiti“ i da će on biti „živ raskomadan“, kao i da će „njegova deca biti mrtva“, a „seme zatrto“. Pritom ih je pozvao da o sadržini poruka obaveste gradonačelnika, vrh svojih partija, policiju, „Službu“ i medije.

naslovi.net
Pisac Zoran Ćirić, alijas Magični Ćira prima nagradu „11. januar“ od gradonačelnika Niša Zorana Perišića

Perišić je, kako se navodi u optužnom predlogu, prilikom saslušanja u svojstvu svedoka kazao da zbog poruka „nije uplašen za svoju bezbednost“, ali da se „plaši za bezbednost svoje porodice“. On je prethodno za naš list rekao da Ćirića poznaje krajnje površno, te da sa njim nije ni u kakvoj ličnoj ili poslovnoj vezi, niti u zavadi. Poslednji put su se videli početkom 2013. godine, kada mu je kao gradonačelnik uručio najviše gradsko priznanje, nagradu „11. januar“, rekao je Perišić.

Ćirić je, navodi se u optužnom predlogu, negirao da je pretio gradonačelniku Niša, navodeći da je ovakve poruke poslao rukovođen „redimejd umetnošću“, čiji je rodonačelnik Marsel Dišan. On ne samo da nije imao bilo kakav motiv za pretnje, već ih smatra podlim i kukavičkim činom, a nasilničko ponašanje potpuno je nesvojstveno njegovoj ličnosti. Slanje SMS poruka bio je umetnički performans kojim je želeo da testira ponašanje vlasti i političara u delikatnim situacijama i odnosima, te to koristi u romanima na kojima radi.

Nakon gotovo 17 meseci karambolskih priprema napokon je Glavni Producent dao dozvolu da se krene sa snimanjem palanačkog vesterna „Donesite mi glavu Zorana Ćirića“. I pored loše režije, nepismenog scenarija i traljavog kastinga – obećavam publici da ću se potruditi da od ove politikantske farse načinim epsku zabavu. Hvala vođinim egzekutorima što su mi privatni život učinili „književnim“ i naterali da idem do kraja u misiji koja možda i nije samo moja. Ipak je velika stvar za svakog pravovernog pisca da izađe na crtu sopstvenim junacima i tako oživi sve svoje napisane priče… – rekao je Ćirić za naš list.

On je, inače, autor pet romana i više od 20 knjiga priča i pesama, koji su beležili visoke pozicije na bestseler listama i prevođeni su na više svetskih jezika. Za roman „Hobo“ dobio je NIN-ovu nagradu. Među priznanjima koja je dobio su i nagrada Fonda „Borislav Pekić“ i nagrada „Branko Radičević“. Pojedini domaći mediji proglašavali su ga prethodnih godina za „najvećeg živog srpskog pisca“, „jedinog rokenrol pisca u zemlji“ ili „srpskog Bukovskog“. On, pak, sebe vidi kao „subverzivnog tradicionalistu“. U javnim nastupima sklon je originalnim i kontroverznim kritikama društva.

Novčana kazna

Zamenik javnog tužioca Aleksandar Stevanović u optužnom predlogu ocenjuje da su Ćirićeve SMS poruke kod gradonačelnika Perišića izazvale uznemirenost i nesigurnost za sebe i članove porodice. On predlaže da se književniku zbog sumnje da je Perišiću ugrozio sigurnost izrekne novčana kazna od najmanje 100.000 dinara.

Izvor: Danas, foto:naslovi.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *