Maršem „Besmrtnog puka“ obeležen Dan pobede u Nišu

Povodom Dana pobede nad fašizmom u Nišu je održan marš „Besmrtnog puka“, manifestacija koja se od 2007. godine održava u Moskvi, a u Srbiji od 2016. godine. Učesnici marša „Besmrtnog puka“ su položili vence na Spomenik stradalim sovjetskim vojnicima ispred Memorijalnog kompleksa „12. februar“, a zatim šetali ulicama grada sa fotografijama svojih rođaka – veterana vojske, partizana, boraca otpora, zarobljenika koncentracionih logora i drugih stradalih.

Marš se organizuje u cilju očuvanja kulture sećanja na one koji su dali svoje živote u oslobodilačkim i odbrambenim ratovima od 1912. do 1999. godine. Pukovnik u penziji i predsednik SUBNOR-a Grada Niša Anđelko Milićević, podseća da je Niš uvek bio oslobodilački i ponosan grad i da danas sa pravom obeležavamo Dan pobede.

„Tadašnja Jugoslavija je dala 1,7 miliona ljudi u Drugom svetskom ratu, najviše su stradali Srbi, Jevreji i Romi. Svečanom akademijom 7. maja u Domu Vojske smo vrlo dostojanstveno i svečano obeležili Dan pobede, ne smemo da zaboravimo naše heroje“ – rekao je Milićević.

Na Dan pobede u svim gradovima i selima Ruske Federacije i mnogim zemljama sveta održavaju se praznične manifestacije posvećene godišnjici pobede nad fašizmom. Na Crvenom trgu u Moskvi se tradicionalno održava Parada pobede povodom dana pobede u Velikom otadžbinskom ratu.

Besmrtni puk je međunarodni javno, civilno-patriotski pokret za očuvanje ličnog sećanja na generacije iz Drugog svetskog rata. Nastao je u Rusiji 4. februara 2014, a prvi put u ovakvom obliku organizovan je 2012. u ruskom gradu Tomsku. Učesnici godišnje na Dan pobede prolaze u koloni ulicama gradova sa fotografijama svojih rođaka – veterana vojske i mornarice, partizana, podzemnih boraca, boraca otpora, stražnih radnika, zarobljenika koncentracionih logora.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *