Miodrag Stanković: Novac ne sme da fali za lične pratioce i privatne vrtiće  

Miodrag Stanković, odbornik u Skupštini Grada Niša, podneo je odborničku inicijativu kojom traži da se obezbede sredstva za lične pratioce kandidatima koji su na listi čekanja, kao i da se obezbede dodatna novčana sredstva za funkcionisanje privatnih vrtića.

Zahtevam da se rebalansom budžeta za 2023. godinu obezbede dodatna sredstva za uslugu ličnog pratioca, kako bi se proširila lista, odnosno svi imali podjednaka prava za tu uslugu, kao i da se obezbede dodatnih 50 miliona (što sam predlagao amandmanom na budžet za 2023. godinu) za funkcionisanje privatnih predškolskih ustanova”, izjavio je Stanković.

Ove godine od prijavljenih 77 kandidata za uslugu ličnog pratioca, 27 je ostalo na listi čekanja.

Zašto se pravi razlika među decom?

Usluga pružanja odgovarajuće individualne praktične podrške deci radi uključivanja u redovno školovanje i aktivnosti u zajednici, radi uspostavljanja što većeg nivoa samostalnosti podjednako je važna za sve one kojima je ta pomoć potrebna.

U privatnim predškolskim ustanovama koje imaju verifikaciju Ministarstva prosvete trenutno boravi 650 dece i još toliko je na listi čekanja. Novac koji je predviđen budžetom za 2023. godinu za subvencije privatnim vrtićima skoro da je potrošen, jer je lose planiran. Zato je neophodno da se rebalansom budžeta za 2023. godinu obezbede dodatna sredstva, kako roditelji ne bi došli u situaciju da plaćaju pun iznos boravka dece u privatnim vrtićima”, rekao je Stanković.  

Svi roditelji koji su predali zahtev za uslugu ličnog pratioca imaju pravo na pomoć, jer je svakako tim stručnjaka procenio da je njihovom detetu potrebna ta usluga. Dakle, deci koja su na listi čekanja potrebna je pomoć isto koliko i onima kojima je ta usluga omogućena.

Novac ne sme da fali ni u jednom ni u drugom slučaju. Grad mora da obezbedi jednake uslove za svu decu”, zaključio je Stanković. 

Gradjanin.RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *