Na današnji dan 1996. godine, Nišlije prve u Srbiji „ustale“ protiv režima

Na današnji dan Nišlije su 1996. godine izašle na ulice demonstrirajući protiv prekrajanja izbora. To je bio početak rušenja režima Slobodana Miloševića, odnosno tromesečnih demonstracija u celoj Srbiji. Tome su prethodili izbori dan ranije gde je tadašnja PO „Zajedno“ (SPO, DS, GSS) pobedila na izborima, ali poraz socijalisti nisu podneli dostojanstveno jer im je to bio prvi gubitak od uvođenja višestranačja 1990. godine. Kako je to izgledalo detaljnije može se pogledati u serijalu „10 godina posle“ .

protesti-NN
18. nobvembar uveče – Nišlije hoće da uđu u skupštinu

Od tada je prošlo 19 godina, a gledajući današnje pozicioniranje tadašnjih aktera na jednoj i drugoj strani u vlasti i opoziciji, i nema mnogo razlike.

protesti-2nn
Branislav Jovanović i Zoran Živković,tadašnji lideri niške opozicije foto: Stevan Lazarević

Lokalni izbori su bili 17. novembra i još uveče ispred prostorija Demokratske stranke i Srpskog pokreta obnove stvorila se jedna grupa Nišlija kojima je objavljena pobeda opozicije po izveštajuma stranačkih kontrolora. Te noći usledila je kratka šetnja kroz grad, ali kojom se proslavljala pobeda. Ipak, Gradska izborna komisija je 18. novembra iznela potpuno drugačije podatke od onih koje su imali u strankama.

protest1nn
Proslava pobede opozicije i Srpske Nove godine 13. januara na Trgu kralja Milana – tada trga Oslobođenja – foto Dušan Mitić Car

Jedna grupa nezadovoljnih Nišlija okupila se ispred Skupštine grada Niša, oko poslepodneva, a onda je na tadašnjoj TV5 objavljeno da se narod okuplja ispred gradskog parlamenta tako da se za sat vremea do večeri, na sadašnjem Trgu Republke okupilo nekoliko hiljada građana koji su protestovali zbog prekrajanja izborne volje. Nišlije su kasnije pokazale mnogo energije i istrajnosti da se ispoštuje izborna volja. Tadašnja vlast Slobodana Miloševića donela je „Lex specijalis“ kome je opoziciji priznata pobeda u najvećim gradovima u Srbiji pa i Nišu.

protesti 3
prva konstitutivna sednica Skupštine grada Niša 27. januar 1997. godine

PO “Zajedno“ koja je kasnije došla na vlast nije sprovela narodnu volju da se krađa i prepravljanje izbornih rezultata sprovede i u sudske procedure tako da se krađa nikada nije ni dogodila. Prva „slobodna“ skupština održaa je 27. januara 1997. godine.

M.S.

napomena:nepotpisane fotografije su verovatno snimili fotoreporteri tadašnjih Narodnih novina – Stojan Mitrović, Dušan Mitić Car, Saša Đorđević, Stevan Lazarević i Miroslav Lavrenčić

6 Comments

  1. Da, tako je bilo! Ali, nije bio prvi i jedini! Bili su prvi : on- g.din ZoranZivkovic i g.din Dusan Derovic , tadasnji Predsednik Demokratske stranke u Smed. Palanci. Njih dvojica su se dogovorili , kao partijske kolege i prijatelji , da tog dana, 18-og novembra 1996 god. , organizuju mirnu setnju u dva grada- Nisu i Smed. Palanci , kao znak pobede na izborima i znak da se ne slazu sa rezultatima rezima Slobodana Milosevica. I, do pobede su kasnije svi dosli-Zajedno!

  2. Страшно,жалосно и поражавајуће за све нас чија је, огромна, енергија бачена у Нишаву! Највећа срамота за ликове који су (у разно-разним БЕОГРАДСКИМ странкама) 20 година Нишки „политичари“ а сви видимо да су СИТНЕ, САМОЖИВЕ ДУШЕ! Продали су углед и интересе Ниша за шаку ( верујем неки-за џак) пара, а нас претворили у грађане III реда у односу на Београђане и Војвођане. И ти лицемери и, проваљени, ФОЛИРАНТИ би поново да нас фарбају као „уједињена опозиција“?! НЕЋЕ БИДНЕ ВИШЕ КОД МЕНЕ!!! Само чисте нишке уједињене снаге ме интересују, КОЈЕ НЕ МОРАЈУ ШЕФА У БЕОГРАДУ ДА ПИТАЈУ- НИ ЗА ШТА!!!

    1. Dusane postoji veliki broj fotografija u nekim NVO organizacijama, cak je pre nekoliko godina bila i izložba. Na drugoj strani, pa imaju neki fotoreporteri, ali sve je to u filmovima jer nije bilo digitalnih aparata…Pozdrav redakcija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *