Na festivalu „Teatar na raskršću“ osam predstava Balkana

Pozorišni festival „Teatar na raskrću“ održaće se u niškom Narodnom pozorištu od 11. do 19. marta sledeće godine, a selektori su izabrali osam takmičarskih predstava. Festival će svečano biti otvoren 11. marta na Dan Narodnog pozorišta, premijerom predstave „Sitničarnica kod srećne ruke“ po romanu akademika Gorana Petrovića, a u dramatizaciji Kokana Mladenovića.

foto Grad Niš

Publika će prema programskom savetu moći da vidi najbolja izvođenja iz Severne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Rumunije, Bugarske i Srbije.

Jedan od selektora festivala i pozorišni kritičar, Aleksandar Milosavljević rekao je danas na predstavljanju festivala da se selekcija predstava nije obavila prema naciuonalnoj pripadnosti ili drugim merilima već isključivo po kvalitetu.

Trudili smo se da dovedemo vrhunsku scensku umetnost. Moram da kažem da sam sigurno odgledao preko 30 predstava i zajedno smo se složili da ove odabrane upravo pokazuju te sličnosti i razlike, to raskršće kultura ili mentaliteta. Imaćemo predstavu iz Rumunije koja je realizovana, na primer, u Mađarskoj. Eto, raskrća. Pozorište se vraća klasici, a sve da bi se ohrabrili da prebrodimo razlike. Neke zaista odlične predstave nismo mogli da uvrstimo, ali nadam se da će „zakačiti“ Srbiju – rekao je Milosavljević u Gradskoj kući u Nišu na predstavljanju vestivala.

Spasoje Ž. Milovanović, direktor narodnog pozorišta u Nišu naglasio je da će festival biti pod pokroviteljstvom predsednika republike Srbije Aleksandra Vučića. On je rekao da će festival pratiti brojne prateće manifestacije.

U zvaničnoj konkurenciji naći će se osam teatarskih izvođenja: „Baal“ (Andreja Rozmana Roze, Slovensko mladinsko gledališče) „Lorengačo“, (Alfred de Mise/Boris Liješević, Beogradsko dramsko pozorište), „“Bakhi – kratak pregled raspada“(Igor Vuk Torbica, Narodno pozorište Bitolj, „Antigona“ (Slavoj Žižek, Hrvatsko narodno kazalište), „Swan lake revisited“, (Kokan Mladenović, Mađarsko državno pozorište), „Kaligula“(Alber Kami/Dijana Dobreva, Bugasrski nacionalni teatar), „Kjo se boji Virdžinije Vulf“ (Edvard Olbi/ Lenka Udoivički, koprodukcija BDP i teatra Ulysses), „Razgovor o ljubavi“ (Jernej Lorenci, Slovenački i Crnogorski teatar).

M.S.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *