Na turniru u gou „Niš Open 2019“ preko 100 takmičara

Turnir u drevnoj sportskoj igri go „Niš Open 2019“ održava se u periodu 29 – 31. marta 2019. godine u hotelu Vidikovac u Nišu, a kategorisan je kao turnir nivoa C u okviru Grand Prix sistema Evropske Go Federacije (EGF).

foto Go klub Pro Go Niš – foto detalj s turnira prošle godine

Na turniru se očekuje učešće više od 100 igrača u svim kategorijama i uzrastima iz dvadesetak zemalja Evrope, kao i polaznici škole goa „Igraj go – Razvijaj vijuge“ koja se već tri godine organizuje u Nišu u saradnji sa Centrom za promociju nauke Beograd.

NIŠOPEN2019 je jedini kategorisani go turnir u ovom delu Evrope, u okviru Grand Prix sistema EGF za 2019, što se može videti na sajtu Evropske GO federacije.

Dosadašnji pozitivni efekti organizovanja turnira NIŠOPEN2019 ukazuju na visoki rejting i popularnost koje ovo međunarodno takmičenje ima u Evropi Niš je prepoznat u Evropskoj Go Federaciji (EGF) kao najveći centar Zapadnog Balkana za razvoj masovnog i kvalitetnog goa, što se potvrđuje velikim brojem igrača goa i plejadom mladih početnika koji se razvijaju u školi goa „Igraj Go – Razvijaj vijuge“, koji se realizuje u saradnji sa Cenrom za promociju nauke R.Srbije iz Beograda. kaže Željko Veselinović jedan od organizatora.

Prepoznajući značaj goa za intelektualni razvoj dece i omladine, Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja uključio je Go na listu preporučenih vannastavnih aktivnosti u školama i domovima učenika Srbije u 2019.

Ove godine ugostićemo preko 60 igrača i gostiju iz oko 20 zemalja, od Finske i Francuske do Turske, Kine i Južne Koreje. Na listi su i igrači iz Republike srpske, Hrvatske i slovenije! Konačna lista učesnika još nije završena. Prema prethodnim najavama, očekujemo da na takmičenju bude više od 120 takmičara i gostiju. Najviše učesnika se očekuje iz Mađarske, Slovačke, Rumunije i Turske

Oko 20 igrača dolazi redovnom avionskom linijom iz Bratislave.

Takmičenje je kvalifikacioni turnir na kojem se plasman igrača boduje za učešće na finalnom Grand Prix takmičenju Evrope u gou. Sa zadovoljstvom ističemo da Niš ima svoje favorite za visoki plasman! To su Dušan i Nikola Mitić (Majstori goa 7 Dan) koji su visoko rangirani u Evropi i bore se za dobijanje statusa evropskih profesionalaca u Go

Sa posebnim zadovoljstvom najavljujemo da je, pred početak Turnira NIŠOPEN2019, planirana promocija idejnog rešenja pametnog sata „Go Smart“ za upravljanje organizovanjem takmičenja u gou i drugim misaonim sportovima koje realizuju učenici Gimnazije Bora Stanković u okviru učeničkog preduzetništva, napominje Dragan Ilić, jedan od organizatora.

Ostali detalji o organizaciji NIŠOPEN 2019, kao i lista prijavljenih takmičara, nalaze se na sajtu Go kluba Pro go iz Niša.

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *