Najsiromašnije Nišlije gladne vikendom jer iz Narodne kuhinje ne dobijaju obroke

Najsiromašnije Nišlije, korisnici Narodne kuhinje se žale na kvalitet ali i veličinu porcija koje dobijaju. Osim toga, socijalno ugrožene Nišlije navode i da im veliki problem predstavlja činjenica da subotom i nedeljom mnogi gotovo da nemaju šta da jedu. Razgovarajući s njima saznajemo da traže od Grada da ispuni nekada dato obećanje i da ih za vikend ne ostavlja „praznih stomaka“ i bez kuvanih obroka.

Iako je ranijih godina bilo problema i kašnjenja u raspisivanj tendera za angažovanje Ustanova koje će pripremati obroke za korisnike Narodne kuhinje, ova socijalna usluga već pune 3 godine funkcniše bez ikakve pauze, ali nažalost sve je više onih koji zavise od „narodnog kazana“ koji priprema niški Studentski centar.
Ipak, osim uobičajenih žalbi na kvalitet pojedinih jela koje na punktovima širom Grada dobijaju iz kombija, mnogi sugrađani, korisnici Narodne kuhinje tvrde da im je obećano da će i tokom vikenda dobijati tople porcije hrane, ali da to nikada nije ispunjeno.

Diplomirani sam mašinski inženjer, imam troje dece i bolesnu suprugu, posao nemam još otkad se raspala Ei i jedva sastavljamo kraj s krajem. Nikoga ne krivim zbog toga, ali želim, ako sam već glasao, i to pričam o onoj bivšoj gradskoj vlasti, da ispuni obećanje, i da nam i tokom vikenda deli obroke jer nam to zaista znači, ali izgleda da je to ipak bila samo priča pred izbore, jada se vremešni Milan.

Sličan problem imaju u stanovnici romskog naselja Crvena zvezda, od koji mnogi jedino ovako prehranjuju višečlane porodice.

Imam petoro dece, a muž mi je trenutno u zatvoru u Valjevu, niko neće da me zaposli jer sam već stara, a i nepismena. Mi moramo da jedemo, a deca dođu gladna pa se desi da subotom i nedeljom delimo svi jednu veknu, i čekamo ponedeljak, požalila se stanovnica ovog naselja koja je zahtevala da ostane anonimna.

Ipak, izgleda da su to „obećanje“ čuli samo korisnici, i to, kako kažu nadležni, „ko zna gde“, jer prema njihovim rečima, za sada uopšte ni ne postoji zakonska mogućnost podele obroka tokom vikenda, a ni odvojena sredstva.

Mirijana Popović

Mirjana Popović, Sekretar Sekretarijata za dečiju i socijanu zaštitu, kaže da su oni ispunili obećanje i otvorili još dva punkta za podelu hrane – u naselju 9. maj i u Pasi poljani i da je to sve što mogu da učine, a da je za sve ostalo nadležan Crveni krst.

Kao što znate partner Grada je Crveni krst, a prema međunarodnim pravilima vikendom se ne dele kuvani obroci i to je tako u svim gradovima, a mi kao lokalna samouprava nemamo ingerencije da to na bilo koji način rešimo, navodi Popovićeva.

Ni nakon mnogobrojnih poziva aktuelnim ali i bivšim čelnicima lokalne samouprave, Građanin nije uspeo da sazna, ko je i kada, korisnicima Narodne kuhinje obećavao kuvane porcije hrane i subotom i nedeljom. Odgovor koji smo uglavnom mogli da čujemo je – „Ne znam o čemu govorite“.

N.Marković

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *