Narod glasa iracionalno – Bira vlast uprkos krupnim problemima

Piše: Žikica Simić, doktor sociologije

Šta nam kazuju rezultati beogradskih izbora? Nekog su teško iznenadili i razočarali (pogotovu debakl opozicionih stranaka koje su ostale ispod cenzusa), a nekog možda i nisu naročito iznenadili, pogotovu rezultati koje je osvojila vladajuća stranka. Iako joj se podrška u narodu dosta sporo, ali ipak primetno, topi ona u tome ipak zadržava stabilnu podršku u narodu.

Ovi izbori će nam očigledno doneti još jednu partiju, predvođenu Đilasom ohrabrenim ovakvim rezultatom (posle one Jankovićeve, pa i Jeremićeve, DJB, Borkove levice…).

Ova hiperprodukcija partija će sigurno dodatno usložniti našu političku scenu i, u načelu, još više otežati mogućnost njenog udruživanja.

Međutim, ako se ima dovoljno dobre volje, zrelosti i izvučenih pouka od strane opozicije, ne samo na ovim poslednjim izborima, ni to ne bi trebalo da bude prepreka. Mi smo već imali i pobedonosnu i prekretničku koaliciju od 18 raznorodnih stranaka predvođenih često sujetnim liderima. Očigledno da ovakvo ponašanje opozicije ne koristi, ne samo građanima, već ni njoj samoj. Zato ostaje da se nadamo da „nužda zakon menja“.

Ono što zabrinjava, pored opozicije, su i sami glasači. Očigledno je da imamo biračko telo koje se veoma iracionalno ponaša uporno glasajući za vlast, uprkos tome što žive u materijalno nezadovoljavajućoj situaciji.

Štaviše, neki na granici egzsitencije. Pri tom, ne računajući one glasače (i njihove porodice) koji su članovi vladajučih stranka upravo iz veoma „racionalnih“ razloga, tj. interesa (već ostvarenih ili očekivanih, u vidu zaposlenja, napredovanja u službi itd) ili ucenjeni, šta god.

Možda će neko od nas južnjaka reći da Beograđanima i nije tako loše i da im nije naročito stalo do smene vlasti, uprkos tome što i kod njih standard, kvalitet života u izvesnoj meri opada. Mi sa juga pomalo idealizujemo situaciju u Beogradu.

Međutim, ono što je veoma upadljivo, i naizgled paradoksalno, da podrška vlasti raste što se više ide ka siromašnijem jugu koji jedva spaja kraj s krajem. Što narod živi teže on u većoj meri podržava ovu vlast nadajući se valjda nečemu boljem, opijen obećanjima i obožavajući vođu.

Čak je i sam vođa pohvalio njihovu izdržljivost rekavši da krizu bolje podnose oni koji manje imaju i žive teže. Da podsetim, da je na prošlim izborima vlast najbolje rezultate osvojila u Jablaničkom, Topličkom, Pčinjskom okrugu, sa kulminicajom od preko 92% u Trgovištu.

Ono što, takođe, zabrinjava da ovaj narod nema nikakav problem da glasa za vlast koja je dokazano korumpirana i koja ne preza mnogo od, blago rečeno, nedozvoljenih i neprihvatljivih mera.

2 Comments

    1. Hvala na zapažanju. Možda je i trebalo konkretno komentarisati, ali niska izlaznost je ipak komentarisana posredno i uopšteno – kroz kritiku apstinenata. Pored toga što je verovatno najniža u nizu poslednjih izbora, ona se ipak ne razlikuje bitno od izlaznosti na prethodnim izborima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *