Narodna stranka: Sedam tačaka za suzbijanje zagađenja u Nišu

Gradski odbor Narodne stranke predložio je sedam tačaka kako bi se suzbilo zagađenje vazduha u Nišu koje je najveće u Srbiji.

Kao i svake zime, nišku vlast iznenađuje dramatično zagađenje vazduha koje sa zimom dolazi kao i sneg. Permanentno zagađenje čini saobraćaj. I pored toga što se radi o ozbiljnom zagađenju, ono ne daje prevelike vrednosti. Ali kada mu se doda sezonsko (zimsko) zagađenje, koje se zasniva na grejanju, stopa zagađenja postaje neprihvatljiva. Jedino rešenje jeste prelazak sa mazuta, odnosno uglja na gas. sauopštavaju iz Narodne stranke.

Narodna stranka predlaže sledeće:

1. JKP Gradska Toplana je sve velike kotlarnice prebacila na gas a sada prelazi na prebacivanje onih manjih. Ovo je posao koji se mora završiti do početka naredne grejne sezone.

2. Veliki broj lokalnih toplana po ustanovama još uvek koristi mazut ili ugalj. Grad im mora pomoći da što pre pređu na gas. (Medicinski fakultet, Higijenski zavod, Univerzitet…)

3. Sačiniti katastar zagađivača na osnovu koga ćemo imati precizne lokacije i intenzitet svih zagađivača.

4. Povećati i broj mernih mesta kvaliteta vazduha, kako bi rezultati bili reprezentativniji.

5. Veliki broj građana je zbog skupog grejanja preko JKP Toplana prešao na druge izvore energije koji zagađuju životnu sredinu. Neophodno je smanjiti a ne ponovo povećavati cenu grejanja, kako bi se građani vratili ili počeli da koriste grejanje preko JKP Toplane.

6. Razmotriti a potom i otpočeti sa programom subvencionisanja domaćinstava na teritoriji grada Niša za grejanje na pelet ili putem toplotnih pumpi voda/voda ili zemlja/voda, kao i ostalih vidova grejanja koja ne ugrožavaju životnu sredinu ili to čine u znatno manjem stepenu.

7. Što pre i ozbiljno pristupiti organizaciji okruglog stola na kome će struka dati svoje predloge za dugoročno rešenje zagađenja u našem gradu.

Vlast, nažalost, nastavlja sa lošom praksom i uvažavanjem mišljenja jedino politički podobnih kadrova koji prečesto nemaju nikakvih stručnih kvaliteta koji bi omogućili ovom gradu izlazak iz permanentne krize u kojoj se nalazi. Ovaj predlog Narodne stranke je stoga bitno shvatiti pre svega kao pokušaj pomoći našem gradu i građanima a ne kao puku kritiku vlasti. Nadamo se da će za predloge koje smo izneli, oni koji su trenutno odgovorni za ovakvo stanje, imati i više sluha i razumevanja a da će mediji omogućiti široj javnosti da stekne uvid u njih, saopštavaju oni.

gradjanin.,rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *