Neobična tura: „Tesla i Niš početkom XX veka“

U periodu od 6. – 12.jula, širom Srbije biće održani Tesla dani, povodom rođendana Nikole Tesle i Međunarodne godine svetlosti – 2015. god. Tim povodom u Nišu, 10. jula, na Teslin rođendan, Turistička organizacija Niš organizuje neobičnu turističku turu „Tesla i Niš početkom XX veka“.

nikola-tesla_660x330
Na ovaj način Turistička organizacija Niša želi da promoviše resurs koji ima tendenciju da postane jak i prepoznatljiv brend, da privučemo pažnju kako turista, tako i biznis sektora, naročito u oblasti obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i IT-a. Cilj je da se stvori ozbiljan kulturno-turistički proizvod, i da na najbolji način promoviše nauka, kultura i tradicija Srbije.
Svi zainteresovani mogu se prijaviti na brojeve telefona: 018/250 222, 018/520 117 ili na E-mail: vladimir@visitnis.com

Program obilaska:

10.45. Okupljanje grupe na parkingu ispred „ Gradske kuće“ u ulici 7. jula.

11.00. Mala hidroelektrana „ Sveta Petka“ u Sićevu – organizovan odlazak autobusom do Sićevačke klisure i sela Ostrvica i obilazak jdne od najstarijih malih hidroelektrana u Srbiji. Sagrađena na pronalascima i idejama Nikole Tesle i Đorđa Stanojevića 1908. godine, MHE „Sveta Petka“ još uvek je u funkciji i jedna je od retkih svedoka vremena početka elektrifikacije Srbije početkom XX veka i eksplotacije električne energije u Nišu.

13.00. Posle obilaska MHE odlazak do manastira „Svete Petke Iverice“, koji je sagrađen 1898. godine. Izgrađen na temeljima starijeg sakralnog objekta sa kraja XVI veka, ovaj objekat posebno izdvaja to što je u jednom periodu, od 1898-1903 godine, bio vojni manastir što predstavlja jedinstven slučaj na teritoriji Srbije, te je po njemu elektrana i dobila ime.

14.00. U povratku vožnja autobusom kroz živopisne predele specijalnog rezervata prirode Jelašnička klisura do izletišta „Potkapina“, gde ćemo imati prilike da uz jednosatno druženje sumiramo utiske.

Gradjanin.rs/foto:rtv.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *