Neshvatljivo: Zbog tenderskih propusta oko 800 najsiromašnijih Nišlija od danas nema šta da jede – Za Uskrs: brašno i pet konzervi!

Oko 800 najsiromašnijih Nišlija od danas nema šta da jede. Korisnici Narodne kuhinje su od juče opet ostali bez ručka. Razlog je „vakuum“ u tenderskoj proceduri koja je u toku, a koja je prouzrokovala kašnjenje koje će trajati minimum dve nedelje. Za najrodosniji pravoslavni praznik, Uskrs dobiće brašno i pet konzervi. Nečega.

Razlog za kašnjenje, kako navode ljudi iz vrha lokalne samuprave, jeste neodgovornost pojedinih gradskih organa i službi, koje su još u oktobru znale kada bi trebalo da se raspiše novi tender za pripremanje kuvanih obroka, a one su to uradile tek početkom marta.

CZ Nis1

Reakcija Slavkovića: Smena, a šta drugo?

Ljubivoje Slavković, zamenik gradonačelnika Niša, javno je zato zatražio od prvog čoveka grada da preispita rad Mirjane Popović, načelnice Uprave za dečiju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu, ali i stranke koja je predložila za obavljanje te funkcije.

-To da je trebalo da raspišemo tender još tada, svi smo znali, znači da se nadležni organi našeg grada nisu potrudili da to urade na vreme da ne bi došlo do ovakve gluposti, i zbog ovoga ću do kraja insistirati da se utvrdi odgovornost i preispita rad načelnice Uprave za dečiju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu, ali i Uprave za finansije i resornog većnika, i to po cenu moje ostavke, izjavio je Slavković.

-Ovo samo potvrđuje moju izjavu da imamo tromu, neradnu i neodgovornu gradsku upravu, izjavio je Ljubivoje Slavković, zamenik gradonačelnika Niša. Iako je Slavković javno obećao da će se maksimalno založiti da kuvanje obroka počne što pre, u gradskom Crvenom Krstu navode da to neće biti moguće pre sredine meseca, a da će do tada korisnici biti snabdeveni suvim paketima.

Crvena Zvezda Nis1

Crveni krst: Bez tendera nema „na kašiku“

-Dok se ne donese konačna odluka, i dok ne prođe rok žalbe neće biti moguće kuvanje, mi ćemo podeliti pakete, ne kao one koje smo delili ranije, ali će dobiti brašno i konzerve, i to ćemo podeliti do sredine iduće nedelje, izjavio je Stojan Prokopović iz niškog Crvenog Krsta. Svi korisnici ove socijalne usluge koji imaju bonove treba da se jave Centru za socijalni rad, gde će dobiti potvrdu da mogu da preuzmu paket iz Crvenog krsta. Podsećamo, za partnera Crvenog Krsta u pripremanju obroka konkurisali su Studenstkski centar i ketering služba iz Vrčina.

Mirjana Popović: Sve smo radili po zakonu – od ostavke nema ništa!

Mirjana Popović, načelnica Uprave za dečiju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu ističe da nije znala da će biti predložena njena smena, i da apsolutno nema nikakve odgovornosti njene Uprave zbog kašnjenja.
-Mi smo ujutru imali sastanak i niko nije spomenuo našu odgovornost, a ja imam celokupnu papirologiju i dokaze da smo sve radili po pravilima, i ne planiram da podnesem ostavku, izjavila je Popovićka, i dodala da će korisnici vrlo vrzo ponovo dobiti kuvane obroke.

Branislav Ranđelović: To će ubrzo biti rešeno

I formalno resorni većnik zadužen za socijalna pitanja, Branislav Ranđelović, koji je nedavno podneo ostavku na to mesto, ali i dalje obavnja tu funkciju kaže da je trenutni problem proceduralna stvar, i da će to biti ubrzo rešeno.
-Apsolutno ja kao resorni većnik nemam nikakvu odgovornost za prekid spremanja toplih obroka, i meni je najbitnije da korisnici budu „pokriveni“ dok se tender ne završi, izjavio je Ranđelović.

M.N.
foto: Miodrag Misha Ignjatović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *