Niš centar Svetosavskih studija

Projekat „Sveti Sava u srpskoj duhovnosti i kulturi“, koji se realizuje već dve godine u organizaciji Odeljena za svetosavske studije, doprineo je tome da Niš postane centar svetosavskih studija. U prethodnoj godini objavljeno je 37 radova i dve knjige, a najveći značaj ima zbornik “Sveti Sava i Domentijan“.

Projekat koji okuplja 58 naučnika iz Srbije, Rusije, Litvanije, Grčke, Poljske i Republike Srpske, nakon dve godine realizacije doprineo je tome da sva saznanja o Svetom Savi budu veoma obogaćena. U prvoj godini projekta objavljeno je 20 radova, od kojih su 3 knjige o Svetom Savi.

Kako kaže Dragiša Bojović, rukovodilac odeljenja za svetosavske studije centra za crkvene studije, najviše radova i skupova i najviše rezultata u oblasti svetosavskih studija postignuto je u Nišu.

Imamo dva značajna rezultata što će ova otkrića ostati budućim generacijama i to što se Niš upisuje na mapu najznačajnijih centara svetosavskih studija.“  – rekao je Bojović.

On ističe da najveći značaj ovim studijama doprinosi zbornik „Sveti Sava i Domentijan“.

O Svetome Savi je relativno dosta pisano, a o Domentijanu njegovom učeniku manje i važna je činjenica da je pre nekoliko decenija realizovan projekat 100 najznamenitijih Srba i da je tu uvršten najbolji Savin učenik Domentijan.“ – dodaje Bojović.

Pored zbornika objavljena je i knjiga „Naučna misao o Svetome Savi od 1895. do 1945. godine“, Aleksandre Kostić Tmušić, člana Međunarodnog centra za pravoslavne studije.

Projekat koji je pokrenuo niški Centar za crkvene studije otpočeo je 2022. godine i sprovodiće se do 2025. Gradski predstavnici nisu odazvali učešću na projektu.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *