Niš se diže protiv nasilja: Protest u sredu za bolju i sigurniju Srbiju!

U sredu, 10. maja, Niš će biti domaćin protesta „Srbija protiv nasilja“. Organizatori protesta su građane pozvali na Trg kralja Milana od 18 sati.

Zahtevi protesta su isti kao i u Beogradu, a glavni zahtev je hitno zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru. Organizatori zahtevaju smenu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina, kao i hitno sazivanje sednice Narodne skupštine na kojoj će se razmotriti odgovornost Vlade Srbije. Oni takođe traže smenu Saveta REM-a, gašenje štampanih medija i tabloida koji promovišu mržnju i nasilje i kontinuirano krše novinarski kodeks. Organizatori zahtevaju oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama poput Pinka i Hepi TV, koji promovišu nasilje, i hitno ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, poput rijaliti programa.

Organizatori pozivaju građane da se pridruže protestu, koji će biti organizovan bez govora i obraćanja organizatora, „uz najveće poštovanje i saosećanje sa bolom koju svi osećamo zbog ovih nezapamćenih tragedija“. Rok za ispunjenje svih zahteva je do petka, 12. maja.

Protest „Srbija protiv nasilja“ je odgovor na nedavne tragične događaje u Srbiji, koji su izazvali ogorčenje i revolt javnosti. Organizatori ovog protesta žele da skrenu pažnju na štetnost promovisanja nasilja u medijima i javnom prostoru, kao i da zahtevaju preuzimanje odgovornosti za bezbednost građana.

Organizatori protesta „Srbija protiv nasilja“ u Beogradu su bile političke stranke Demokratska stranka, Narodna stranka, Zeleno levi front/Ne davimo Beograd, stranka Zajedno i Stranka slobode i pravde/Pokret slobodnih građana/Sindikat Sloga/Pokret za preokret – Ujedinjeni. Međutim, organizatori su naglasili da protest nije stranački i da su dobrodošli svi građani i organizacije koji žele da podrže borbu protiv nasilja bez obzira na političke pripadnosti ili bilo kakve druge podele.

Gradjanin.RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *