Niški časopis „Slovo juga“ proslavio prvi rođendan

Trud da se neguju stara merila vrednosti i moralne norme urodio je plodom, pa je u prodaji i novi, rođendanski broj časopisa „Slovo juga“, čime je zaokružena cela godina od kako je izašao prvi broj ovog časopisa.

Niški štampani časopis „Slovo juga“ se već godinu dana bavi revitalizacijom kulturne baštine juga Srbije i kroz raznovrsne tekstove čuva kulturnu baštinu sa ovih prostora.

I u novom broju možete pronaći rubrike kao što su „Digitalizacija kulturne baštine“, „Revitalizacija kulturne baštine“, „Biseri juga Srbije“, „Ekonomija kroz vreme“ i druge. Od prošlog broja pokrenut je i veliki serijal „Srpska srednjovekovna država – 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog“, pa između ostalog možete saznati interesantne detalje o krunisanju Stefana Prvovenčanog, kakav je bio položaj Niša u državi Nemanjića i mnogo toga neobičnog o ovoj slavnoj dinastiji.

Pored toga, časopis „Slovo juga“ u ovom broju otkriva koje je bilo omiljeno odmaralište kralja Milana Obrenovića i Aleksandra Karađorđevića, gde su otkriveni ostaci dva tipa pračoveka, ali i podseća na stradanja iz Prvog svetskog rata.

Ni tekst „Ja, Mitke“ Vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim, u kome glumac Dragan Stanković Mitke govori o svojim počecima i bogatoj karijeri u Vranjskom pozorištu. Između ostalog, u okviru rubrike „Ljudi, dešavanja i običaji“  izdvaja se i zanimljiva priča o kafani „Dva težaka“.

Digitalno izdanje časopisa nalazi se na ćiriličnoj internet adresi: словојуга.срб, dok određene tekstove iz časopisa možete čitati i na fejsbuk strani: www.facebook.com/slovojuga.

D.N.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *