NIŠKO STARO GROBLJE: Od zapuštenog mesta do memorijalnog kompleksa?

Gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski, danas je po prvi put obišla kompleks Starog groblja Gorica u Nišu i izjavila da bi Staro groblje trebalo da postane memorijalni kompleks. Gradonačelnici i njenim saradnicima ukazano je na potrebu da se hitno preduzmu mere kako bi se rešio problem zapuštenosti Starog niškog groblja, a kao prioritet je istaknuta potreba da se uvede čuvarska služba, urede pristupne staze, popravi osvetljenje i ograda.

Organizator posete, istraživač Miroslav Veličković, upoznao je gradonačelnicu Sotirovski sa značajem ovog mesta tokom kratke šetnje Starim grobljem kroz “Nišku aleju velikana” gde su sahranjeni mnogi ratnici i znameniti ljudi iz istorije Niša, uključujući 25 nosilaca Karađorđeve zvezde sa mačevima, 40 nosioca Ordena belog orla, 13 ustanika koji su se borili za oslobođenje Niša od Turaka i 35 pripadnika Drugog pešadijskog puka „Knjaz Mihailo“, poznatijeg kao „Gvozdeni puk“.

Današnja slika Starog groblja je obrasla trava i polomljeni nadgrobni spomenici, a ukupan izgled groblja je potpuna zapuštenost i sramna slika koja pokazuje nepoštovanja institucija grada koje treba da rade na održavanju groblja, prema žrtvama ovih hrabrih pojedinaca koji su se borili za našu zemlju.

11. januar – Polaganje cveća na grob Todora Stankovića

Tokom današnje posete iznet je predlog da na dan oslobođenja grada od Turaka, 11. januara treba prvo položiti cveće na grob Todora Stankovića, koji je postavio srpsku zastavu na Nišku tvrđavu čime je označeno oslobođenje Niša.

Takođe, Miroslav Veličković, autor knjige o “Spomenicima vojnika i ratnika na Starom groblju u Nišu“ istakao je da je sa groblja ukradeno preko 100 bisti. Podsetimo, pre par meseci izdat je apel povodom učestalih krađa skulptura i antikviteta na Starom groblju, ali gradska administracija nije uspela da se pozabavi žalosnim uslovima na ovom svetom mestu.

Danas dato obećenje postavlja odgovornost gradonačelnice da se pobrine da se Staro groblje pravilno održava i neguje, jer u suprotnom će to biti uvreda sećanja na ove heroje.

Gradjanin.RS / D.I.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *