Nišlije ogorčene na gradsku vlast zbog cene grejanja – pogledajte deo atmosfere na video snimku

Koliko su Nišlije ogorčene na gradsku vlast koja je podigla cenu grejanja vidi se po atmosferi iz osmominutnog VIDEO materijala (amaterski snimak) sa današnjeg sastanka u Mesnoj kancelariji Božidara Adžije na Bulevaru Nemanjića.

U sali je bilo oko 300 predsednika skupština stanara, a na video bimu im je prezentovan predlog gradske vlasti u Nišu, kako rešiti aktuelan problem oko previsoikih računa za grejanje. Na ovaj sastanak je došao tim iz Uprave za komunalne delatnosti koji na kraju ipak nije uspeo da odgovori na jednostavno pitanje, zašto sun računi visoki i koliko mogu biti sniženi. Bojan Gajić iz ove uprave pokušao je da objasni predlog za rešenje problema, ali to mu nije uspelo. Tačka usijanja je postojala u jednom trenutku kada narod jednostavno nije mogao da sluša užasno komplikovanu računicu uprave. Potom su mnogi uzvikivali da traže jasno i glasno objašnjenje „koliko će cena biti snižena“, ali taj odgovor nisu dobili.

Na prezentaciji predloga gradskih vlasti rečeno je da se uštede mogu realizovati kratkoročno i dugoročno. Kratkoročno na 13 odsto, a dugoročno na 60 odsto. Šta to znači za građane niko ne ume da ponovi, ni odgonetne – rečeno je „Građaninu“.

Prezenteri ovog predloga, mora se priznati, bili su u vrlo nezavidnom položaju jer pitanja koja su postavljali građani su zapravo pitanja za predstavnike Gradske toplane, gradonačelnika Niša Zorana Perišića ili većnika Miloša Banjđura koji je zadužen za komunalnu delatnost u Gradskom veću. Predstavnici uprave su samo izložili projekciju eventualnog obračunavanja grejanja u budućnosti. Čini se da su im nadležni „stavili u ruke vruć krompir“.

Profesor Đokica Jovanović, jedan od potpisnika Inicijativnog odbora Udruženja predsednika skupštine stanara je na kraju rekao da se ovaj predlog ipak ne može prihvatiti kao dobar potez vlasti.

Mi ne odustajemo od zahteva da se grejanje smanji za onoliko koliko su plate i penzije snižene, da se obračun za grejanje pojednostavi i da se uvede red u ovu komunalnu delatnost. Sada bi trebalo da registrujemo udruženje kako bi institucionalno delovali. Vlast je do sada bila arogantna prema ovom problemu, ali danas je dogovoreno da ubuduće učestvujemo u kreiranju cene grejanja. Nećemo imati mogućnost glasanja, ali imaćemo stolicu i pravo na reč – saopštio je Đokica Jovanović.

Za sada ima preko 400 predsednika skupština stanara koji su se potpisali na peticiju za smanjenje cene grejanja što mobuhvata preko 40.000 ljudi.

M.S.

5 Comments

 1. trebalo bi istom principu napraviti i udruženja i postupati protiv računa za struju i ostalih dažbina,kradu svi,gde god stignu

 2. Ово је пример самоорганизовања какво нам је неопходно! Браво људи. Када почнемо да добијамо овакве битке и сфера политичког деловања ће нам бити чистија.

 3. Vlast se drži onoga : „Ili 500.000 Nišlija ili ni jedan“. I u pravu su , „šačica nezadovoljnih /40.000/ , da maltretira 150.000 zadovoljnih , kojima teče med i mleko , imaju „lovu“ i sve blagodeti ovog društva…. Do kada , bre , aman !
  Dobro … ne branim vlast , vidite svi, ali ko je izabrao tu vlast ? Moram da kažem , da smo je MI izabrali , velika većina NAS /mada ja ni… MA JESAM , ali nisam glasao za njih/, a kako većina odluči – saglasan sam. Ali su sada svi uvideli da su pogrešili /valjda/ ! Nikoga ne osudjujem ali prebacujem i kritikujem pogrešnu procenu … A u našoj Srbiji postoji uvek „pogrešna procena“ , od Slobodana pa naovamo! Niti jedna vlast nije opravdala narodna očekivanja ali je zato opravdala svoja očekivanja i to na uštrb naroda i njegove lakovernosti – obezbedili svoje buduće generacije. Nisam ogorčen ali ću poludim , ako već nisam lud !
  Ma , postajem dosadan i samom sebi , akamoli Vama svima!
  U zdravlje !
  PS: Moramo pozvati Natašu Kandić i Vericu Barać i mnoge iz NVO , da nas odbrane od nas samih ! A tek onda smo gotovi !

 4. 400 председника скупштина станара,који представљају 40000 нишлија, и власт на то не реагује. Па чија је то власт. Грађанисе морају сами изборити за себе, јер власт мисли само на себе и брани своје личне интересе. Грађанска непослушност мора бити одлучна и немилосрдна. Не због тога што нам се власт нимало не допада, него због тога што су нам основна грађанска права угрожена до те мере да нам се угрожава и егзистенција због превисоких комуналних рачуна.

  1. Apsolutno ste u pravu,izgubili su svaki kompas i meru,presli granicu apsolutizma i ponasaju se potpuno bahato i diktatorski.Dodajem,da je potrebno traziti i jasnu predstavu i obrazlozenja po svim stavkama komunalnih zaduzenja,dosta smo placali maglu i neciji neskriveni luksuz i lakonski nacin poslovanja i samim tim i zivota.Veo magle skinuti sa svih racuna,da se zna sta i ko i zasto radi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

© 2022 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266