Novi algoritam obračuna grejanja – povlastice za 5.000 korisnika (video)

Gradonačelnik Zoran Perišić i resorni većnik Miloš Banđur, predstavili su danas listu mera koje će grad preduzeti u oblasti daljinskog grejanja, kako bi se došlo do povoljnije cene grejanja, i čijom bi primenom građanima bilo jasnije šta i koliko plaćaju, a za one koji nisu u mogućnosti da račune plate, najavljene su i određene olakšice.

bandjur-vtb
Gradski većnik Miloš Banjđur

Lista predloženih mera ima šest stavova, a najvažnij su novi algoritam obračuna i način određivanja cene grejanja, koji će, zbog jedinstvene metodologije koju utvrđuje Vlada, ubuduće biti jednak za sve toplane u Srbiji. Najavljen je i novi izgled računa, koji će biti jasniji i razumljiviji za potrošača.

Većnik Banđur je naglasio da će već u avgustu potrošačima biti dostavljen račun o utrošku toplotne energije po mesecima u toku čitave prethodne godine, a na osnovu kojeg će građani moći da sami procene da li im je isplatljivije da plaćaju grejanje po utrošku, odnosno po onome što pokaže kalorimetar, ili paušalno, odnosno, po kvadratnom metru stambene površine.

Posebna pažnja biće posvećena i zaštiti socijalno ugroženih potrošača, pa je za subvencionisanje njihovih računa, iz gradske kase, izdvojeno 50 miliona dinara, što će biti dovoljno za pokrivanje umanjenih računa za oko 5000 naših sugrađana sa najnižim prihodima po članu domaćinstva.

 

Gradsko veće je usvojilo i odluku o zaštiti potrošača u starim, loše izolovanim zgradama koje troše mnogo energije, uz male efekte, a plaćaju ogromne račune, pa će njima, po tom predlogu, računi biti limitiran na 120 odsto prosečne potrošnje u gradu po stambenoj jedinici, dok će razliku do isporučene, snositi grad.

Ono što bi trebalo da zadovolji jedan deo nezadovoljnih potrošača, koji žele da im se obustavi isporuka toplotne energije, je i najava da će Skupština grada na prvoj narednoj sednici usvojiti odluku da se njima neće obračunavati celokupna naknada za grejanu površinu, takozvani fiksni deo, već samo troškovi za održavanje, koji će iznositi do trećine fiksnog dela računa.

U razgovoriu sa građanima Niša želeli smo da čujemo i ša oni misle o ovom problemu:

Ovo je jedno iživljavanje s narodom. – kaže Goran Mitić. Banjđur je prvi rekao na televiziji da nema isključenja s toplane. I Slavković. Sada menjaju svoju priču – komentariše njegov kolega.

Banjđuru je lako, samo što je došao s Kosova, učlanio se gde treba i sada ovom narodu objašnjava da nešto mora da kupi, iako neće. E, pa ne mora. – smatra Aleksa Ilić.

M.S.

Izvor: Niška televizija

6 Comments

 1. Rešenje je savršeno jednostavno, dozvoliti svima da se isključe sa mreže toplane koji to žele bez ikakvih nadoknada (kazni)za one korisnike koji plaćaju održavanje unutrašnje instalacije, a uz minimalne naknade oko 100 dinara po radijatoru za one koji nisu imali obavezu plaćanja održavanja unutrašnje toplotne instalacije. Isključenje se treba izvršiti tako što bi se ventili zatvorili i plombirali, a ugovorom bi se korisnik obavezao da će nadležnim organima toplane omogućiti najmanje jednom mesečno pristup za proveru ispravnosti plombe, odnosno poštovanje nekorišćenja toplotne energije. U situaciji kada korisnik nakon korišćenja drugog načina zagrevanja prostorija, shvati da je ipak bolje da koristi usluge gradske toplane da mu se to ponovo omogući takođe uz minimalnu naknadu od oko 100 dinara po radijatoru.Na ovaj način menadžment toplane odnosno gradska vlast bi pokazala da zaista brine o građanima, a ne bi je koštalo ništa, osim što bi povratila poverenje narodu u gradsku vlast.

 2. Cisto zamajavanje i pokusaj da se suzbije GNEV gradjana. JA NECU VISE USLUGE TOPLANE NI VASE USLUGE KAO POLITIKANATA, BEOGRADSKIH PODGUZNIH MUVA I EKSPONENATA POLITIKE NENARODNIH INTERESA, PRODANIH I LAZLJIVIH NA SVIM NIVOIMA – NECEMO VISE, PA-PA !!!

 3. Прихватам предложено решење
  али само под условом да ми тај Пинђур прво објасни шта је АЛГОРИТАМ………..али без гуглања и Википедије!
  Разуме се он у алгоритме ки моја покојна баба у орбиталну свемирску станицу

 4. Odakle sada popust za korisnike koji hoće da se isključe?
  Koliko vidim raspoloženje gradjana , mnogi će ipak da se isključe …
  ALI …. ŠTA JE SA DELOM GRADJANA , KOJI NEĆE ILI NEMAJU KVORUM U SVOJOJ ZGRADI ZA ISLJUČENJE SA TOPLOVODA ? NIJE LOŠE DA IM TOPLANA „NAKAČI“ I TROŠKOVE ODRŽAVANJA ONIH KOJE JE /ĆE/ OSLOBODITI TROŠKOVA ODRŽAVANJA !!! Bilo bi glupo da Toplana gubi na SUPSTANCI !! Ko se ne buni NEKA MU OSTANU VISOKI RAČUNI ! Uuuuh , čista poetry !
  „Gradsko veće“ tj. zbir nestručnih i nesavesnih ljudi , donelo je ,OPET -po ko zna koji put, odluke koje neće biti nikome jasne a pogotovo njima-samima!
  Opet je krenulo zamajavanje naroda ! Izdvojili su 50.000.000 dinara za 5.000 prodica … A gde je još 15-16.000 porodica ! Svaka im čast na korišćenju centralnog nervnog sistema ! Izgleda da su opteretili skoro JEDNU , celu , gangliju – svemirsku !

 5. Ili je novinar loše preneo vest,ili zaista ovi nemaju mozga nimalo. Sporna rečenica: ovi koji su podneli zahtev za isključenje plaćaće pola fiksnog dela. A šta sa onima koji nisu podneli,kada mogu da podnesu oni.

 6. Bandjure da li ti mislis da smo mi bulevarci rasli na bananu da nas izvacaris na te jeftine fore?Ostavka Bandjure!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

© 2022 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266