Novim kosovskim junacima u čast – U Hramu Svetog Vasilija Ostroškog otvoren ratni memorijal sa spomen-pločama

U kripti Hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Duvaništu, na 25. godišnjicu od početka NATO agresije, svečano je otkrivena spomen-kripta novim kosovskim junacima. Na 19 mermernih spomen-ploča uklesano je 1.139 imena vojnika, policajaca i dobrovoljaca poginulih za vreme NATO agresije u kopnenoj zoni bezbednosti od 1998. do 2003. godine.

Ceremoniji otkrivanja i osveštanja kripte na kojoj su uklesana imena i prezimena stradalih, jedinice, kao i datumi i mesta rođenja i smrti, prisustvovali su članovi porodica stradalih vojnika i policajaca, pripadnici Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, boračkih udruženja, kao i episkop niški Arsenije sa sveštenstvom koji je predvodio ceremoniju osvećenja spomen-ploča i služenja pomena nastradalima.

General-pukovnik u penziji Vladimir Lazarević, komandant ratnog Prištinskog korpusa tokom NATO agresije i tadašnji komandant Treće armije vojske Savezne Republike Jugoslavije podsetio je da su danas, posle 25 godina, belezi junaštva kosovskih junaka sabrani u kripti Svetog Lazara.

„Belezi junaštva sabrani su na 19 mramornih ploča i govore o zločinima 19 članica NATO alijanse. Govore u zahvalnost otadžbine, za večnost, da je najskuplja sloboda naroda i da ona nema cenu. Herojskom odbranom vojske, policije i naroda sačuvani su životi branilaca otadžbine. Kosovskim junacima, u slavu predaka – ostaje za nezaborav, jer zaborav je najteži zločin prema precima i greh prema potomcima, da se večno pamti i ne zaboravi“ – rekao je Lazarević.

Ministar odbrane Miloš Vučević, obraćajući se prisutnima rekao je da je današnje okupljanje u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog posvećeno odavanju počasti senima 1.139 novih kosovskih junaka, koji su pred oltar slobode Srbije prineli svoje živote.

„Njih je, kao i mnoge junake prošlih vremena, zao povod i nepravda primorala da, umesto da podižu i hrane, zaklanjaju i brane ono što im je bilo najsvetije, svoje porodice i zemlju svojih predaka. Stradanje je bio njihov put i ta ih čaša nije mimoišla. Znali su oni, kao što znamo i mi, draga braćo i sestre, da nam slobodu i mir nikada niko nije poklonio“ – naglasio je Vučević.

Dodaje da je svedok i žrtva bestijalnosti agresora bila i naša južna prestonica i njeni građani Nišlije, i da nikada ne smemo zaboraviti civilne žrtve, naše građane kao što je trudnica Ljiljana Spasić, koji su između dva vazdušna napada išli da kupe namirnice na pijacu i za zlikovce time postali legitimna meta.

Odluka o otvaranju ovog ratnog memorijala, doneta je novembra prošle godine na sednici Saveta za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *