Obuka preduzetnica o finansijskoj pismenosti za jačanje poslovnih veština

Sa ciljem ohrabrenja i edukacije preduzetnica, organizovana je obuka žena o finansijskoj pismenosti u sklopu podrške ženama preduzetnicama i jačanja njihovih poslovnih veština. Tokom obuke, 20 učesnica imalo je priliku da stekne saznanje o osnovama finansijske pismenosti, o sastavljanju bilansa stanja i uspeha, ali i načinima i izvorima finansiranja njihovih biznisa.

Statistika pokazuje da žene ne koriste sve mogućnosti na lokalnom nivou u pokretanju svog biznisa, objašnjava Anita Ratković, savetnica za lokalni ekonomski razvoj u SKGO, i ističe da je najbitnija motivacija.

„Najbitnije je da im pokažemo da nije ništa strašno, da je ovo zanat koji može brzo da se nauči. Ova obuka je startna, namenjena je i početnicama i onima koji već imaju razvijen biznis i na njoj će se upoznati sa kontima, balansima stanja i sa svim finansijskim instrumentima. U završnoj fazi obuke moći će te neke svoje ideja da stave na papir u obliku biznis plana“ – rekla je Ratković.

Ivan Pavlović iz KLER-a, kaže da samo 15% žena preduzetnica koristi mogućnosti koje su im na raspolaganju zbog komplikovane birokratije a da samo 39% žena preduzetnica u Nišu ima svoj sajt. Upravo zbog toga će se druga obuka odnositi na digitalnu transformaciju.

Jedna od polaznica obuke Ruskinja, Svetlana Efremenko, primećuje da je sve što je bilo u Rusiji pre 15 godina u sferi biznisa i marketinga sad ovde na početku.

„Planiram da otvorim firmu za marketing ili salon lepote, imam puno planova. Dopada mi se Srbija, ljudi, klima. Sve što je bilo u Rusiji pre 15 godina u sferi biznisa i marketinga ovde je na početku, pa ovo znanje mogu iskoristiti ovde“ – kaže Efremenko.

Obuku organizuje Stalna konferencija gradova i opštine (SKGO) uz pomoć Vlade Švedske i Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Niš (KLER).

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *