Oko 200 građana jutros mehanizacijom blokiralo put u Gornjoj Toponici

Oko 200 meštana Gornja Toponica, Velepolje, Trnava i drugih niških sela blokirali su jutros traktorima, frezama i drugom mehanizacijom put u Gornjoj Toponici. Skup je na vreme prijavljen i za sada nije zabeležen ni jedan incident, potvrdili su „Gradjaninu“ iz niške Policijske uprave kao i da blokada traje i u trenutku objavljivanja teksta. Meštani ovih sela protestvuju zato što već dve nedelje nemaju vodu. Na teren je izašao odmah predsednik opštine Crveni krst, Miroslav Milutinović koji će sagledati problem kako bi se donelo adekvatno rešenje.

srb.fondsk.ru
arhivska ilustracija foto: srb.fonds.ru

Jedan od meštana nam kaže da oni žele da se priključe na JKP “Naisus“, ali da se situacija sa vlasništvom cevovoda toliko zakomplikovala da sada „to neko mora da rasplete“, a kako bi oni ponovo dobili vodu.

Sistem je građen pre 20 godina i loše je urađen tako da se sada javlja mnogo curenja. To je jedan deo problema. Drugi deo problema je što se isti cevovod vodi i za nekoliko sela u aleksinačkoj opštini s tim što se na njihovoj teritoriji nalazi i ventil. Nama je dogorelo „do nokata“ jer već dve nedelje nemamo vodu u česmama već samo na lokalnim bunarima i zato je narod izašao da blokira put – rakao nam je jedan od meštana.

Zoran Ignjatović, portparol „Naisusa“ kaže da oni najdalje mogu biti priključeni na gradski vodovod za mesec i po dana, ali da je predhodno potrebno da oni sami reše vlasničke odnose.

„Naisus“ je jedan deo popravke mreže u vrednosti od 300.000 dinara uradio prošle godine kako bi oni imali vodu. Sada postoji plan da se ozbiljnije obnovi mreža za oko devet miliona dinara posle čega će oni za mesec i po dana da dobiju vodu. Tu nema nikakvih problema jer vodovod je spreman da prihvati taj deo korisnika, ali svakako da oni moraju da reše prvo svoje probleme pa tek posle toga da im mi distribuiramo vodu – rekao je Ignjatović.

Gradjanin.rs

1 Comment

  1. Postovani,izneli ste gomilu neistina i ja jednostavno moram da vas demantujem.
    Pre svega vi niste bili prisutni na skupu jer da jeste znali bi da put nije bio blokiran mehanizacijom vec samo ljudstvom.Broj mestana smo brojali i bilo je 350 a ne 200.
    Vlasnistvo cevovoda je jasno i glasi na Direkciju za izgradnju grada Nisa a Naisus se samo pojavljuje kao neko ko treba da preuzme vodovod na odrzavanje i montiranje vodomera i naplatu vode po cenovniku.Medjutim,isti Naisus za preuzimanje vodovoda potrazuje od grada neverovatnih 27 miliona dinara za neke sitne popravke.Zabelezeno je da su merili protok vode ceo mesec,farbali ogradu i krecili zgradu,kosili travu.Ali nista osim toga nisu uradili a dobili su prvih 9 miliona.Jedini zahtev strajkaca je postavljanje novih pumpi i postavljanje vodomera.Oni na zalost nemaju nameru da stave nove i mocnije pumpe i zato mi ne odustajemo i strajk ce biti i u buduce.Jedino pristaju da postave one iste i remontovane stare slabasne pumpe koje totalno pregore za par meseci i opet mesecima nema vode.Onda se salje cisterna koja kosta 55000 dinara po danu.Znaci 20 dana stoji milion dinara i tako godinama.I posle neko kaze gde su nase pare.Vec 10 godina govore da se kupe vodomeri,ljudi su kupili ali nikada nisu bili montirani.Nov vodomer posle godinu dana mora da se ponovo bazdari pa opet trosak mestana oko toga.Sve u svemu svi mi ovde smo veoma sigurni da ima mnogo materijala za debelu i ako je to moguce u ovoj zemlji postenu istragu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *