Opasno po život, a gradske službe nemaju rešenje za naraslu topolu

U dvorištu napuštene kuće, u Pasterovoj ulici broj 20 u Nišu, nalazi se stablo topole koje svakodnevno ugrožava sigurnost prolaznika, živote stanara ove ulice, i kuće u neposrednom komšiluku od potencijalne tragedije i velike materijalne štete.

topola

Zbog ovog višegodišnjeg problema, sugrađani iz Pasterove i okolnih ulica, strahuju od trulog stabla topole, čije se grane često obrušavaju na ulicu. Obilne kiše i jaki vetrovi u proteklom periodu su već učinili svoje – debela grana stabla se nedavno polomila i pala na krov susedne kuće, razbila crepove i oštetila automobil koji se u tom trenutku nalazio na ulici. Na sreću, povređenih i nastradalih ljudi nije bilo, a sve je ostalo samo na meterijalnoj šteti.

Masivno korenje topole stare oko 70 godina i visoke preko 50 metara, godinama potkopava temelje obližnjih kuća i pomoćnih objekata, betonske staze, trotoare i ulicu, a na zidovima privatnih kuća su jasno vidljive velike pukotine.

Neposredno pored navedenog stabla prolaze električni, telefonski i drugi vodovi, i vrlo lako se može desiti da dođe do prekida struje i telefonskih veza.

Vlasnici kuća su se u svojstvu grupe građana, u više navrata, pismenim putem obraćali nadležnim službama, najpre Upravi za imovinu i građanske poslove, zatim Gradu i službi za poslove gradonačelnika, Zaštitniku građana, Ministarstvu državne uprave i lokane samouprave sa sedištem u Nišu, Opštini Medijana na čijoj se teritoriji nalazi stablo, kao i drugim javnim službama, o čemu svedoči obimna dokumentacija, molbe, dopisi i zvanični odgovori.

Prema odgovoru Javnog komunalnog preduzeća Gorica, izlaskom na teren ustanovljeno je da u tako gusto naseljenoj ulici, stablo tolikih dimenzija i te vrste predstavlja potencijalnu opasnost i preporučena je neophodna stručna seča, ali da to nije u njihovoj nadležnosti iz razloga što se stablo nalazi na površini koja je u privatnom posedu.

Troškove seče bi trebalo da snosi vlasnik parcele i zemljišta, koji trenutno nije u stanju da prihvati tu obavezu zbog loše materijalne situacije u kojoj se nalazi.

Pismene zahteve da se stablo topole iz opravdanih razloga poseče ili oreže, niko od nadležnih do sada nije shvatio ozbiljno – naglašavaju ogorčeni stanari Pasterove ulice, koji žive u strahu od novog obrušavanja trulih grana i godinama bezuspešno pokušavaju da pronađu adekvatan način za seču opasne topole.

Banker radio upućuje javni apel da se pronađe način i pokrene hitna incijativa za rešavanje ovog višegodišnjeg problema, kao i da se preduzmu neophodne mere kako bi se zaštitili životi građana, koji su ugroženi dok svakodnevno prolaze ovom ulicom koja se nalazi u neposrednoj blizini Doma zdravlja i Kliničkog Centra u Nišu i predstavlja vrlo prometnu ulicu.

Dokumentacija:

Izvor: Radio Banker

1 Comment

  1. Gospoda iz nadležnih komunalnih službi, rešili izgleda, da se ne mešaju u svoj posao…Da toliko dopuste da u sred grada poraste drvo od 50m?! Nečuveno!Ovde na Zapadu bi pljuštale kazne i otkazi samo tako.Jao jedva čekam da Srbija uđe u EU da se naučimo odgovornosti, jer smo našli pa smo zašli!Pozdrav iz Švabije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *