Opozicija protiv otpuštanja u javnom sektoru

Predstavnici niške opozicije, koja će u narednom periodu delovati zajedno, protive se otpuštanju u javnom sektoru. Zalažemo se za to da se svako radno mesto sačuva jer je, u uslovima velike nezaposlenosti u Nišu, to izuzetno važno. Umesto pretnji otpuštanjima, bez ikakvih kriterijuma, potrebno je raditi na stvaranju povoljne klime za investiranje u naš grad i otvaranje novih radnih mesta, saglasni su predstavnici opozicije, navodi se u današnjem zajedničkom saopštenju stranaka DS, SDS, Reformističke, NPS, ZZS, LDP i sindikata Sloga.

opo

-Ukoliko vlast namerava da otpušta radnike iz uprave, javnih preduzeća i ustanova u gradu, u sklopu racionalizacije i mera štednje, smatramo da onda treba otpustiti one koje su i zaposlili u protekle tri i po godine jer su oni prekobrojni. Na poslednjem održanom sastanku, predstavnici opozicije konstatovali su da je komunalni sistem u gradu potpuno urušen, da komunalna preduzeća nikada ranije nisu bila u ovakvim problemima, odnosno sa ovakvim dugovanjima i kreditnim zaduženjima. Nikada ranije preduzeća nisu uzimala kredite za tekuću likvidnost i time se direktno stavljala na teret građana. Takođe, nikada ranije zaposleni u Javno komunalnim preduzećima nisu štrajkovali tražeći da se smene odgovorni za loše funkcionisanje preduzeća i neisplaćivanje zarada radnicima. Na žalost, nesposoban i nestručan kadar, koji je preduzeća doveo do totalnog kraha, bez ikakve odgovornosti i posledica, nastavlja da upravlja preduzećima kao da se ništa nije dogodilo i kao da sve besprekorno funkcioniše, navodi se u saopštenju.

Na sastanku opozicije dogovoreno je da se pokrene inicijativa za izmenu Statuta grada u cilju efikasnijeg rada lokalne samouprave i neposrednog uključivanja građana u proces raspodele budžetskih sredstava.

gradjanin.rs

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *