OŠ „Radoje Domanović“ postala i zona bez mobilnih telefona (FOTO)

Osnovna Škola „Radoje Domanović“ iz Niša koja ove godine slavi 115 godina postojanja, dobila je iz Vlade Srbije Svetosavsku nagradu, od pre dva dana je poznata i po tome što su nastavnici počeli da nose jedinstvene uniforme, a o trćeoj novosti sigurno će mnogi roditelji imati reči hvale, a to je da je škola postala zona bez mobilnih telefona.

Direktorka škole, Dušica Tričković je danas na nastavničkom veću koje je ujedno bilo i sustret s novinarima objasnila razloge zbog kojih je OŠ „Radoje Domanović“ dobila tako visoko priznanje odnosno koliko je stepen razvitka škole uspešan.

Ono što nas je izdvojilo od ostalih je komunikacija sa roditeljima, sada nam je aktuelan projekat uvođenja demokratske kulture u škkolama. Ono po čemu smo specifični su osvojene nagrade na raznim takmičenjima, onda prvo mesto u zadnjoj seriji „Muzičkog tobogana“. Za ovu nagradu je konkurisalo 200 škola, a 24 je dobilo i mi smo se našli u tri osnovne škole tako da možemo i time da se ponosimo. U samom Nišu samo smo mi dobili ovu nagradu što nam ostavlja obavezu da udemo još bolji – rekla je Tričkovićeva između ostalog.

Ona je spomenula da je grupa đaka u okviru projekta posetila Norvešku i da su tamo deca imala izvrsna nastavno društvena iskustva.

Direktorka Dušica Tričković

Uniforme kao odraz protiv kiča i nepristojnosti

Uniforme su došle kao potreba da u ovim vremenima održimo ugled nastavnog kadra. Želimo da opravdamo poverenje svih roditelja koji su upisali decu kod nas. Od dece nema ničeg dražeg, a oni su ih nama poverili, tako da to moramo da poštujemo. Ove uniforme koje nosimo su neka vrsta zaštite od kiča od nepristojnosti, od neukusa u svakom smislu. Ova uniforma je acocijacija na pristojnost, na negovanje pravih vrednosti. Važno nam je da budemo jednaki, pristojni i skromni po oblačenju, a da se razlikujemo po tome kako predajemo. Po tome bi trebalo da se razlikujemo kao timovi predavača, a ne po oblačenju. Nekome će se dopasti, nekome neće. Simpatične su, plava je boja poverenja – rekla je Tričkovićeva.

Ona je pojasnila da je svaki nastavnik sam izdvojio novac za uniformu koje su nbile po pristupačnim cenama, a za šta bje kolektiv zahvalan gospodinu Miši Pavloviću, čija ih je firma izradila po ideji nastavnog kadra. Pomoćno osoblje ili popularno nazvane tetkice u ovoj školi će nositi crvene uniforme.

U razgovoru sa nastavnim kadrom, rekli su nam da su đaci prijatno reagovali na ovaj novitet i „pitali kada ćemo ih i mi obući“. Nastavničke uniforme nose grb škole koji su kreirali sami đaci pre nekoliko godina.

Tričkovićeva je rekla da bi moglo da se očekuje da deca prvog i osmog razreda obuku uniforme od sledećeg septembra.

Zona bez mobilnih telefona

OŠ „Radoje Domanović“ je od septembra postala zona bez mobilnih telefona. Direktorka je objasnila da u školi ima šest linija i da je to dovoljno za svaku komunikaciju.

Imali smo slučaj da se đaci okupljaju oko rutera za internet. Onda je jedna majka đaka zamerila što deca toliko upotrebljavaju telefone, tako da smo odlučili da ne zabranimo telefone, ali da ne mogu da se koriste u hodnicima i na časovima. Nastavni kadar svakako da može da koristi telefone u kancelariji. Uspeli smo da se u školi čuje žamor, direktna komunikacija između đaka i najvažnije nam je da ne negujemo pametnu i talentovanu, a otuđenu decu – navela je direktorka.

Na ovom skupu su bili predstavnici roditelja, opštine Medijana, školske uprave i drugi.

M.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *