Osvanule “Senke starog Niša 2” – kompilacije fotografija ostavljaju bez daha

Ukoliko su Nišlije bile oduševljene zbirkom “Senke starog Niša”, autora i glumca Davorina Dinića pre više od dva meseca, drugi deo ovih kompilovanih fotografija starog i današnjeg Niša, sigurno će vas ostaviti bez daha. Dinić je ovim povodom napisao pismo na svom FB profilu koje prenosimo u celini.

1

Nakon velikog uspeha koje je imao album „Senke starog Niša“ odlučio sam da još malo proširim ediciju i sada imam to zadovoljstvo da vam predstavim „Senke starog Niša 2“. Ukoliko već niste, prvi deo albuma možete pogledati na ovom linku.

U ovom delu albuma, pored fotografija starog Niša možete premijerno videti i fotografije Niške Banje. Pošto nisam meštanin i ne poznajem Nišku Banju dovoljno, veliku zahvalnost dugujem Aleksandra Stojkovic koja je bila toliko divna da izdvoji puno svog vremena kako bi mi pomogla da pronadjem što veći broj fotografija stare Niške Banje a potom me je i u ulozi vodiča me provela po svim lokalitetima koje sam odabrao za fotkanje. Veliku zahvalnost takođe dugujem i Danijela Cvjetan.

Fotografije starog Niša možete bez problema pronaći na internetu na raznim forumima, FB grupama i slično i svi mi kolektivno dugujemo veliku zahvalnost ljudima koji se bave skupljanjem i proučavanjem istorije naših gradova.

Pre svega želim da se zahvalim ekipi sa skyscrapercity foruma na kom postoji tema koja se zove „Stari Niš na razglednicama i fotografijama„. Iako je tema obilna preporucujem da je prelistate jer ćete pored neverovatnog broja fotografija starog Niša moći da pročitate dosta zanimljivih stvari iz istorije našeg grada i o ljudima koji su ga načinili velikim.

Ono što me jako raduje je da i na drustvenim mrežama takodje postoji broj uglavnom mladi ljudi koji daju svoj neskromni doprinos očuvanju te istorijske baštine. One sa kojima sam ja imao priliku i zadovoljstvo da sarađujem spremajući „Senke starog NIša“ možete pronaći i na facebooku.

Ivan Jovanovic poseduje zavidnu kolekciju fotografija starog Niša koja je pritom i pažljivo klasifikovana po godinama i vremenskim razdobljima tako da je pregled fotografija intuitivan.

Bane Gajic poseduje istorijske fotografije iz raznih perioda i raznih gradova iz čitave naše zemlje. Najtoplije preporučujem njegove kolekcije fotografija koje ćete naći na njegovom profilu.

Nemanja Stojanović na svom FB profilu čuva impozantan broj fotografija starog Niša koje upotpunjuje i zavidnim poznavanjem staroniške kulture.

Još jedna osoba koja zaslužuje velike pohvale i veliku pažnju je svakako Nenad Petrović koji pored toga što izuzetno poznaje istoriju Niša (i ne samo Niša), nosilac je jednog izuzetno zanimljivog i ozbiljnog projekta koji se zove „Istorijske rekonstrukcije“ gde svoje znanje i tehničko umeće kombinuje u izradi istorijskih prizora i oživljava ih na jedan nesvakidašnji način.

Želi da se na kraju zahvalim i gospdinu Nebojsa Ozimic čija je incijativa dovela do toga da „Senke starog Niša“ imaju i svoj izložbeni život što mene neizmerno raduje a realizacija izložbe ne bi bila moguća da je Željko Želja nije svojim nemerljivim entuzijazmom podigao na viši nivo

Hvala vam na podršci, interesovanju i lepim rečima kojima ste opisivali „Senke starog Niša“. Pred vama je drugi i finalni deo projekta… – pručio je Dinić na kraju pisma.

Gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *