Otkrivamo: Smuk iz “Ivkove slave” uz boemluk doživeo 90-tu godinu

Poslednji stvarni junak “Ivkove slave”, poznatog dela Stevana Sremca, boem Jovan Đorđević Smuk doživeo je duboku starost od 90 leta, a umro je 1.oktobra 1932. godine u Nišu, otkriva Gradjanin.rs.

smuk
Vest o Smukovoj smrti u Niškom Novom listu iz 1932. godine

Ovaj interesantan podatak za sve one koji vole Niš, saznajemo listajući požutelu staru štampu u Istorijskom arhivu, tačnije u tadašnjem “Niškom Novom listu” koji je kako se navodi obrađivao privredu, društveni život i kulturu.

niski-novi-list

Smukovi kardaši iz “Ivkove slave” Živko(Ivko) Mijalković jorgandžija, Mikal Nikolić(Kalča) i Ljuba Knežević (Kurjak), obućar su umrli ranije. Tadašnji Niš je bio lepa varoš sa razvijenim životom u mehanama.

Spomenik
Spomenik Stevanu Sremcu i Mikalu Nikoliću Kalči u centru Niša

Priča iz Ivkove slave se odvija s kraja 19. veka gde Ivko jorgandžija odlučuje da proslavi svoju slavu Đurđevdan u tek oslobođenom Nišu. Ali, gospodsku atmosferu mu narušavaju tri najbolja prijatelja koji kod njega u kući ostaju tri dana uz neviđen tulum u domu i dvorištu.

drustvo iz filma
Protagonisti filma „Ivkova slava“ – Smuka igra Srđan Todorović

Ljut na pisca, što ga je prikazao u “ružnom” svetlu, Kalča je jednom rekao: – Beli luk ne oseća se tol`ko kol`ko Sremčevo pisuvanje. Po motivima ove Sremčeve drame, Zdravko Šotra je režirao istoimeni film „Ivkova slava“, a gde Smuka igra Srđan Todorović. On se u filmu karakteriše kao “ slavnu ispičutura koga nikada niko nije video da se tetura po ulici” kao što se to danas može videti od ljudi koji boemluk mešaju sa alkoholizmom.

M.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *