Otvoreno pismo: Amerikanci, dosta nam je vašeg (ne)prijateljstva

piše: istoričar Nebojša Ozimić

Svakodnevno zasipan željom Vaše države da ponovo bude prijatelj sa našom, gledajući svako veče najmanje dva puta Mihajla Pupina kako nosi srpsku zastavu da bi se zavijorila na Beloj kući, imam ljudsku potrebu da vam saopštim par stvari.

Pripadam onoj generaciji koja se u vreme svoje mladosti klela u rokenrol, Hemingveja, de Nira. Koja je naivno verovala da je ono sa Vijetnamom bio glup iskorak koji se više neće ponoviti. Toliko smo verovali u vas da smo u vesternima navijali za belce a ne za Indijance. Možda zato jer smo u školi učili da je naša voljena Jugoslavija nastala zalaganjem Vudro Vilsona na Versajskoj mirovnoj konferenciji.

Onda sam se uverio da je Jugoslavija bila igračka koju su SAD napravile za sebe. Kada im više nije trebala jer je Berlinski zid srušen, rešili su da je demontiraju, kao da je napravljena od lego kockica. Demontiranje koje smo platili krvlju, potrajalo je skoro 15 godina. Otvoreno zastupajući interese suprotne interesima Srbije, započelo je razbijanje SFRJ, priznata je država Hrvatska, zažmurilo se na ideju da se sprovede “Oluja“ i istovremeno pokrenula inicijativa da se sprovede u delo otcepljenje Kosova od Srbije i formiranje samostalne države pod patronatom SAD.

Šlag na tortu je bilo bombardovanje 1999. godine čiji je pokretač bila upravo Vaša država. Unesrećivanjem i ubijanjem mojih sunarodnika prestali ste da mi budete bilo kakav uzor, a potreba za bilo kakvim prijateljstvima sa vama je ugasnula.

foto: Radio City

To što ste uradili Srbiji u poslednjih trideset godina promenivši pet predsednika (George H. W. Bush,Bill Clinton,George Walker Bush, Barack Obama, Donald Trump)čini vas sramotnim i nedostojnim naše prijateljske ruke. Pravom jačeg vi tražite da budemo prijatelji, svesni da je teško odbiti vas. Znam da niste vi uložili u ovu kampanju bez veze i da je sasvim izvesno da ćemo se folirati da smo prijatelji dok nam budete otimali Kosmet. Zato kažem sada, da posle ne bude naknadne pameti:

Na mene ne računajte.

Svoje iluzije sam sahranio 1999. godine.

2 Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *