Otvoreno pismo radnika NTV-a niškoj vlasti

Poštovani, još samo mesec i po dana ostalo je do isteka roka za završetak postupka privatizacije Javnog preduzeća “Niška televizija“, pa koristimo priliku da skrenemo pažnju da postoje brojne nedoumice i nepoznanice oko statusa, kako samog preduzeća , tako i svih njegovih zaposlenih.

bscap00028-595x240

  1. SOCIJALNI PROGRAM u ovom trenutku NE POSTOJI! Zaposlenima nije ponuđeno bilo kakvo rešenje, kako od države, tako ni od našeg osnivača, a imamo pouzdane informacije da su drugi gradovi, poput Beograda, za „Studio B“, i Kragujevca za njihovu lokalnu televiziju RTK, REŠILI taj problem sredstvima lokalnih samouprava. Zato MI, zaposleni u NTV-u očekujemo od NAŠEG OSNIVAČA da nam omogući dobijanje osnovnih prava iz radnog odnosa i, kroz socijalni program, ravnopravan tretman sa kolegama iz sličnih medijskih kuća.
  2. ISPLATA ZAOSTALIH ZARADA – U ovom trenutku, do 14. maja, zaposlenima je isplaćena zarada za FEBRUAR 2015. godine, tako da nam se duguju zarade za DVA MESECA! Realno, postoji opasnost da zakonski rok za privatizaciju dočekamo bez dve mesečne isplate, pa očekujemo od osnivača da učini napor da taj problem reši.
  3. NEMOGUĆNOST KONKURISANJA NTV ZA SREDSTVA ZA PROJEKTNO FINANSIRANJE sledeći je veliki problem, koji može presudno da utiče na odustajanje potencijalnih kupaca od ovog medija. Naime, sav novac za projektno finansiranje, u iznosu od 58 miliona dinara, koliko je i opredeljeno budžetom za 2015.godinu, predviđen je da bude podeljen na prvom, već završenom konkursu, na kojem NTV kao javno preduzeće nije moglo da učestvuje. Zato je resorno ministarstvo i tražilo da lokalne samouprave predvide i konkurse posle 1.jula 2015. godine, na kojima bi ravnopravno mogli da učestvuju i privatizovani mediji. To očigledno u Nišu neće biti moguće, jer neće biti para za novi konkurs. To je direktna opasnost da NTV neće moći u drugoj polovini 2015. godine da opstane na tržištu i preživi do početka 2016. godine. Pritom, regulatorna tela i dalje tretiraju NTV kao javni servis koji ima pravo na upola manje komercijalnog programa u odnosu na privatne emitere, što se takođe drastično odražava na prihode od marketinga.

Zbog svega navedenog zaposleni u NTV odlučili su jednoglasno da našeg osnivača i sve ostale relevantne subjekte još jednom upozore na ove probleme. Mnogo građana Niša, kao i različitih udruženja, javljalo se prethodnih dana u nameri da svojim prisustvom ispred SG podrže NTV. Mi smo i javno sve njih zamolili da odustanu od okupljanja, jer nam je cilj da se pomenuti problemi reše na relaciji OSNIVAČ – NIŠKA TELEVIZIJA.

ZAPOSLENI U JP „NIŠKA TELEVIZIJA“

Skupštini grada Niša, osnivaču NTV
Gradonačelniku prof. dr Zoranu Perišiću
Predsedniku SG Niša prof.dr Miletu Iliću
Gradskom veću Niša
Šefovima odborničkih grupa SG

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *