Padobranci 63. obeležili svoju krsnu slavu

Padobranci su danas 14.oktobra obeležili na Vojnom aerodromu u Nišu, svoju krsnu slavu Pokrov Presvete Bogorodice koji su uzeli i kao Dan nekadašnje 63. padobranske brigade, a danas bataljona.

Sale-Gacik1
arhivska fotografija Veterana 63. padobranske brigade – foto: FB/Saša Gacik

Monasi srednjovekovnog manastira Visoki Dečani bratski su se povezali sa padobrancima 63. padobranske brigade tokom njihovog angažovanja u borbama na Juničkim planinama. Monasi su u znak zahvalnosti padobrancima nekoliko godina posle rata darovali ikonu „Pokrov presvete Bogorodice“ u čast obeležavanja slave 63. padobranske brigade.

Jedinica je 1944. godine formirana u Bariju(Italija), a kroz nju je do danas prošlo na stotine pripadnika iz cele bivše Jugoslavije koji održavaju prijateljstvo. Prvo učešće u borbenim dejstvima jedinica je imala u junu 1991. godine, u Sloveniji. Posebno je bila značajna njena uloga u zaštiti vojnih aerodroma Cerklje, Pleso, Mostar i ljudstva, a tokom 1998 i 1999 god. i na zaštiti jugoslovenske granice i u borbi protiv terorista na Kosmetu.

padobranci-vojska-srbije-63-padobranski-bataljon
Foto: Vojska Srbije

Prvo naređenje za borbeno angažovanje stiglo je 26. juna 1991. godine, dva dana uoči Vidovdana. I danas se taj dan neformalno obeležava kao praznik ratnih veterana i simbol dokazivanja na bojnom polju. Tokom 1991. i 1992. godine iz objekata baziranja izvršeno 135 različitih borbenih zadataka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *