„Parking servis“ ne može obavljati ulogu policije (VIDEO)

Milosav-Jukic1
Autorski tekst i video: Milosav Jukić, član UPSS

„Umesto 900 automobila mesečno, koliko ih je do sada “pauk” služba nosila u Nišu, kamioni “Parking servisa” će ubuduće nositi maksumum 500, dogovoreno je na sastanku gradonačelnika Niša Darka Bulatovića i direktora “Parking servisa” Marka Jankovića“ (Južne vesti). U finansijskom izveštaju za 2014-tu godinu piše da je uklonjeno ukupno 7.032 vozila, ili 586 mesečno. Kako su došli do broja 900 ne znam, ali lepo zvuči.

Još jedan dokaz da je odnošenje vozila ekonomska potreba kojom namiruju svoju potrošnju. Ovakav dogovor nameće bezbroj pitanja.

Da li će JKP „Parking servis“ praviti parkirališta ako lepo živi od odnošenja vozila? Neće kao što i nije. Za deset godina postojanja nisu izgradili ni jedno jedino parkiralište ili javnu garažu, a kupili su nova „Pauk“ vozila.

pauk
„Pauk“ ispred Skupštine grada Niša

Planiraju da reše problem parkiranja odnošenjem vozila? Da li će cene parkiranja, naročito mesečnih kartica, biti razumne? Neće.

Šta ste dobili stanarskom kartom? Ništa. Ako, na primeru pijace na Bulevaru, postoji 6 parking mesta za 3 zgrade, gde ćete parkirati? Samo ste dali pare JKP „Parking servis“-u i ništa više.

Obično ide opravdanje „cene su kao u Beogradu i Novom Sadu“. Samo bez dodatka da su plate u Beogradu 46% veće i da je broj zaposlenih daleko veći. Cena parkiranja mora pratiti cenu izrade parking mesta i pratećih troškova. Ako ste uložili četku i farbu i cena treba takva da bude. Polaze od tvrdnje da je parkiranje svugde zabranjeno gde nema znaka za dozvolu parkiranja. Znate li neko mesto, gde se ne naplaćuje parking, da su stavili znak dozvole parkiranja? To znači da svako vozilo mogu odneti, makar bilo i na izgrađenom parkingu oko zgrade. Propisi?

Organ nadležan za poslove saobraćaja i organ nadležan za poslove policije može ovlastiti JKP „Parking servis“, po članu 286. ZOBS-a, da vrši snimanje vozila „u svrhu dokumentovanja saobraćajnih prekršaja“.

To znači da JKP „Parking servis“ može samo slikati vozilo za dokumentaciju, kao dokaz u slučaju žalbe vlasnika vozila, da je nepropisno parkirano. Takođe, radnici JKP „Parking servis“-a prave dodatne slike o postojećim oštećenjima na vozilu kako bi dokazali da ta oštećenja nisu nastala u toku prinudnog odnošenja vozila i njegovog skladištenja. JKP „Parking servis“ nema ovlašćenja, stručni kadar i opremu za poslove policije.

JKP „Parking servis“ nema prava da prima pozive građana kojima oni prijavljuju nepropisno parkirana vozila jer nije nadležan organ za to. JKP „Parking servis“ nema ni prava da izlazi na poziv građana i utvrđuje opravdanost poziva. To je posao nadležnog organa za saobraćaj. JKP „Parking servis“ mora samo izaći, na poziv ovlašćenog lica za saobraćaj, sa specijalnim vozilom za odnošenje vozila, tzv. „Pauk“, i ukloni nepropisno parkirano vozilo.

Radnici JKP „Parking Servis“ ne mogu praviti slike vozila koje će slati saobraćajnom policajcu da utvrdi da li je vozilo u prekršaju. To je posao saobraćajne policije. Pored toga nemaju odgovarajuću opremu za to. I na kraju, mada pre na samom početku, imaju interes da vozilo bude nepropisno parkirano. Samim tim njihova fotografija ne može biti nikakav dokaz. I to nije fotografija „radi dokumentacije“ nego radi „prijave“ nepropisno parkiranog vozila.

Član 296. stav 6 je vrlo jasan, „Obavljanje poslova uklanjanja vozila iz stava 1. ovog člana organ jedinice lokalne samouprave može poveriti pravnom licu ili preduzetniku koji ispunjava propisane uslove za to“. Dakle, JKP „Parking servis“ može imati samo poslove uklanjanja vozila i ništa više.

Stav 1, na koji se poziva, glasi „Ukoliko policijski službenik u kontroli saobraćaja zatekne vozilo parkirano ili zaustavljeno suprotno odredbama ovog zakona, narediće vozaču, ukoliko je prisutan, da odmah ukloni vozilo, pod pretnjom prinudnog izvršenja“. Dakle, nepropisno parkiranje ustanovljava policijski službenik a ne neko preduzeće. Pogotovu ako iz toga izvlači finansijsku korist.

Ono što se zloupotrebljava je stav 3 ovog člana, „Ukoliko policijski službenik ili nadležni inspekcijski organ u kontroli saobraćaja putem video nadzora ili foto zapisa utvrdi da je vozilo parkirano ili zaustavljeno suprotno odredbama ovog zakona, doneće rešenje u elektronskoj formi kojim će naložiti uklanjanje vozila u roku koji ne može biti kraći od tri minuta. Rešenje u elektronskoj formi kojim se nalaže uklanjanje vozila dostavlja se elektronskim putem licu koje vrši uklanjanje vozila i koje postavlja obaveštenje o donetom rešenju u elektronskoj formi na vidno mesto vozila, kojim obaveštava vozača da će vozilo biti uklonjeno na osnovu tog rešenja“.

Na osnovu ovog člana foto zapis šalju radnici JKP „Parking servis“-a. To nije zakonito jer foto zapis može napraviti samo stručno lice sa odgovarajućom opremom. Nikako nestručno lice koje je finansijski zainteresovano.

JKP „PARKING SERVIS“ NE MOŽE VRŠITI POSLOVE SAOBRAĆAJNE POLICIJE

Saobraćajna policija mora pozvati „Pauk“ vozilo da ukloni vozilo koje ometa saobraćaj, ma koliko je prethodno vozila uklonjeno. Saobraćajna policija mora pisati kaznu za nepropisno parkiranje vozilu koje ne ometa saobraćaj. Odnošenje vozila ne može biti prva, poslednja i jedina mera. Grad Niš mora zahtevati od svog Javnog preduzeća, formiranog za te namene, da izgradi dovoljan broj parking mesta kako bi svima bilo omogućeno parkiranje u skladu sa zakonom. Grad Niš mora zahtevati od svog javnog preduzeća da cene parkiranja budu primerene sredini i ceni koštanja izrade parking mesta.

KAKO IZGLEDA TO U PRAKSI?

„Pauk“ vozilo izlazi sa depoa JKP „Parking servis“ i krstari ulicama da nađe nepropisno parkirano vozilo, po mišljenju njihovih radnika, kako bi ostvarilo finansijsku dobit. Kao dokaz je to da „Pauk“ vozilo ne ide na tačno određenu lokaciju već iz jedne u drugu ulicu. Tim činom radnici JKP „Parking servis“, koji su u vozilu, rade posao saobraćajne policije.

Po nalaženju takvog vozila zaustavljaju se, izlaze iz vozila i slikaju vozilo u navodnom prekršaju. Pri tome vozilo JKP „Parking servis“ često je nepropisno parkirano. Zašto? Iz istog razloga iz kog odnosi vozilo, nema slobodnih parking mesta. „Pauk“ vozilo, dok ne počne proces odnošenja vozila (tri minuta po isticanju obaveštenja vozaču) je učesnik u saobraćaju i za njega važe propisi kao i za sve druge.

Na filmu se jasno vidi da su vozilo sa uočljivim registarskim tablicama parkirali na ulici gde nije obeleženo parkiralište i na samoj raskrsnici! Dok radnici pogledom pretražuju dvorište između zgrada za „plen“, vozilo stoji nepropisno parkirano.

Tako napravljenu sliku, od neovlašćenog lica sa neodgovarajućem uređajem, šalju (valjda) saobraćajnom policajcu. Ovlašćeno lice prihvata takvu sliku, i pored svih nepravilnosti i finansijske zainteresovanosti pošiljaoca, i odlučuje po njoj. Ukoliko je vozilo nepravilno parkirano, prema dobijenoj slici, donosi rešenje u elektronskoj formi. Ta slika ne mora prikazivati verno stanje jer lice koje je pravi ima interes da vozilo bude nepropisno parkirano. Radnici JKP „Parking servis“ stavljaju obaveštenje o tome na vidnom mestu vozila i moraju sačekati 3 minuta pre nego što počnu proces odnošenja vozila. Da li je tako?

Na filmu se vidi da odmah po postavljanju obaveštenja započinju proces uklanjanja vozila. Tri minuta da čekaju, taman posla.

Finansijski interes iznad zakona. Na ovome filmu se takođe vidi da su sve vreme, pre početka procesa uklanjanja vozila, nepropisno parkirani. Baš onako kako je i parkirano vozilo koje uklanjaju! Na samom kraju filma se vidi i drugo „Pauk vozilo“ nepropisno parkirano po više osnova. Pola na trotoaru, pola na ulici i na samoj raskrsnici! To vozilo nije nikoga odnosilo. Kada se sve ove zamerke isprave, onda Nišlije „Parking servis“ mogu da shvate kao svoje. Do tada, teško.

5 Comments

  1. U subotu u popodnevnim satima po onoj uzasnoj kisi parking servis je ispred Saborne crkve podigao automobil koji je stare i polupokretne ljude,deku i baku dovezao na vencanje unuku.Automobil nije ugrozavao saobracaj bio je parkiran na mestu za invalide koje se zbog smanjene vidljivosti i kise nije videlo.Umesto za se raduju vencanju svog unuka ljudi stari skoro osamdeset godina su plakali.Toliko o moralu.

  2. Na snimku se vidi resenje gde stoji na brisacu,nego je ovaj snimatelj kasnije poceo da snima,taj drugi papir je nalog za uklanjanje vozila.
    Vozilo uklonjeno po ps-u.Ja bi ove radnike kaznio mnogo su spori.

  3. Gradonacenik (Novi, lep po Lombrosovoj teoriji) je doneo odluku sa direktorom parking servisa (takodje lep, sve sami lepi ljudi) da se smanji mesecno odnesenje aotomobila na 500(a ne 900 kao ranije).Po kom kriterijumu ce sada da se bira koji ce automobil da bude odnesen a koji nece. Da li ce da se nose samo jugici, lade, zastave…..a dzipovi nece ili obrnuto!!!!???? Kako „PAMETNU“ odluku doneli ti Lombrosovi izabranici. Zar nismo svi isti pred zakonom pa se nose automobili svakom ko ih je nepropisno parkirao ili se i ovde primenjuje Lobrosova teorija pa se nose samo ruznim vlasnicima a lepim vlasnicima automobili se ne nose ili obrnuto ili uvrnuto !!!!????

  4. U ludoj zemlji svako tumači zakone kako želi tj.kako mu odgovara,čemu služi saobraćajna policija. Kreteni odnose kola po zavučenim ulicama i to po 2 osnova- po prijavi gradjanina i po proceni da li se neko parkirao na suprotnu stranu od pravca kretanja vozila. Ajde,neka glavni kreten tj.njihov direktor kaže pravni osnov za ova postupanja. Po anonimnoj prijavi po Zakonu može postupati samo inspekcija pa i tada je obavezno otvaranje predmeta i vodjenja upravnog postupka, Kod ovih kretena ,anonimna prijava iako je lažna u 90% slučajeva,predstavlja samo izgovor za nezakonito postupanje. Bruka je,a takodje i protivzakonito da šalju slike o parkiranju suprotno od pravca kretanja i to po zabačenim uličicama gde i nema saobraćaja kao ni znakova za zabranjeno parkiranje. A ZAŠTO LI OVO PIŠEM,KOGA TO VIŠE INTERESUJE jer su ovi već previše zaplašili ljude i od svojih internih odluka ne odstupaju iako su iste -protivzakonite

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *