Počela digitalizacija kulturne baštine jugoistoka Srbije

Projekat digitalizacije kulturne baštine jugoistoka Srbije E-biblioteka „Slovo juga“ predstavljen je u Medija centru u Nišu. Digitalizacija kulturne baštine je jako značajna i predstavlja jedan od pravaca očuvanja i prezentacije kulturne baštine koji promoviše Evropska unija.

SlovoJuga-press

U savremenom informacionom društvu je neophodno prisustvo na internetu da bi kulturna baština dobila svoje pravo mesto. Cilj ovog projekta je očuvanje tradicije i kulturne baštine jugoistoka Srbije.

Program E-biblioteke „Slovo juga“ stvara novu sliku o ovom delu Srbije koristeći savremene IKT alate za digitalizaciju i sistematizaciju kulturne baštine u jedinstvenu bazu podataka i kreiranje onlajn-platforme kojom će se obezbediti veća vidljivost sadržaja – navodi Marija Ilić, koordinator programa.

E-biblioteke „Slovo juga“ je otvorena za sve građane i institucije koji žele da se priključe svojim sadržajem. Udruženje Humanis poziva da se pridružite izgradnji sadržaja E-biblioteke „Slovo juga“ preko sajta: www.slovojuga.org.rs, odakle možete da predložite materijal za digitalizaciju!

E-biblioteka „Slovo juga“ ponudiće sadržaj kroz koji želi da podseti i neguje stara merila vrednosti i moralne norme kao što su porodica, prijateljstvo, bonton, širenje opšte kulture i kulture ponašanja na ulici, kafani, pozorištu – rekao je Marko Smiljković, urednik Slova juga.

Iz udruženja Humanis napominju da je kultura bogatstvo za sve ljude i da će E-biblioteka „Slovo juga“ omogućiti da se to bogatstvo podeli sa što većim brojem ljudi, kao i da intelektualne resurse jugoistočne Srbije kroz koje je oslikana naša tradicija i kultura učini što dostupnijim.

Projekat se sprovodi kroz dva procesa: prikupljanje postojeće digitalizovane građe i digitalizacija odabrane građe koja autentično predstavlja tradiciju i kulturnu baštinu jugoistoka Srbije – kaže Dragan Ilić, tehnički urednik.

Nosilac projekta je Udruženje za razvoj kvaliteta života i rada građana Humanis iz Niša. Projekat sufinansira Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, a medijski partner projekta je Gradjanin.rs. Prvi rezultati ovog projekta biće dostupni početkom 2016. godine.

Gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *