Ponude za prostituciju u Nišu na uličnim oglasima

miroljub-markovic-160x160
piše: Miroljub Marković, urednik No-No novina

Da nije famoznih društvenih mreža na svemoćnom Internetu, rekao bih da je ovo čudo po niškim uličnim oglasima za rubriku verovali ili ne. Davno sam prestao da se čudim, pa ovo beležim sa izvesnom rezervom i u nadi da je, ipak, u pitanju nestašno-neslana šala mladih… Ali, kada na jednom jedinom autobuskom stajalištu u centru Niša nađete tri dobro ulepljena oglasa, svaki originalno rukom ispisan hemijskom olovkom, onda shvatite da je vrag odneo šalu i da se kao društvo moramo ozbiljnije pozabaviti i ovakvom pojavom. Reč je, zapravo, o svojevrsnom „crvenom fenjeru“, o prostituciji preko uličnih oglasa!

Zašto, kako, otkud tako nešto u gradu na Nišavi? Šta se to dešava sa mladima, kuda to plovi ovaj srpski brod i na kom su to krugu Danteovog pakla spale Nišlije?

prostitucija65
Oglas koji stoji na niškim ulicama – foto: M.M.

Kažemo, tri dobro ulepljena oglasa na jednom autobuskom stajalištu i, gle čuda i slučajnosti li, neposredno ispred jednog visokog crvenog solitera. Na oglasima, u tri gotovo do reči iste varijante, nude se seksualne usluge, sve radnje za male pare, čitko napisan mobilni telefon za poziv… Da bi sve delovalo do kraja ubedljivo, napisano je i ime makroa i to dvojice.

Za one koji nisu detaljnije upoznati sa gradom u kome žive, evo malo istorijskih podataka – neće valjda biti naodmet i da se ujedno bolje razumeju neke jezičke konstrukcije u ovom tekstu.

Zašto ne ozvaničiti prostituciju kao legalnu?

Iz istorije Niša od blizu sto godina zabeleženo je za ova nova pokoljenja da se ne zaboravi da je najpopularnije u neko doba pred Drugi svetski rat bila takozvana Šećer-mala, deo grada koji se prostire na levoj obali Nišave, od sada ponovo popularnog Oficirskog doma do Mosta mladosti.

Šećer – mala (u žargonu, da se ne ciframo, još poznatija kao Pic-mala) dobila je takvo ime upravo po crvenim fenjerima, koji su visili iznad ulaza zvaničnih javnih kuća. Na kraju bi možda neko opravdano postavio pitanje: zar nije bolje da se ponovo ozvaniči prostitucija kao najstariji zanat? Pitanje bi verovatno bilo logično upravo zato što su to već davno ozvaničile neke zemlje naše voljene i još nedostižne Evropske unije. Pravi i zvanični odgovor lično prepuštam ljudima i institucijama koji su i nadležni i dobro plaćeni. Dotle, nemojte da se čudite kada vidite mališane kako se slatko smeju oko ovakvih i sličnih oglasa ili nekog starijeg kako se – u čudu krsti! Da nam Bog pomogne – verovatno ćemo morati svi skupa mnogo više i iskrenije da se krstimo, ali i konkretnih poslova da se prihvatimo.

1 Comment

 1. Gos-n MM,
  deca i treba da se smeju, jer „deca su ukras sveta“ a mi stariji…valjda, mozhemo samo da se krstimo /rekoshe mi da sam krshten , josh 1955-e, bez dozvole tadashnje vlasti.
  A feneri i josh crveni… tam’n,k’o skretnichari i zheleznichari – kad nema struja,dobar je i petrolej. I za „obavljanje delatnosti“ i za gledanje …kad nema struja! Hocesh i da ozvanichish „tuja rabotu“ i fiskalni rachun da davaju! Znachi, nishta na „crno“, sam’ na crveno! Pa,kako bi mi, penzioneri, progledali a josh i kad obujemo patike od 5000.din /preporuka od Krkodedica/ i turimo zashtitu /preporuka od Mrku i Bekutu/, pa kad pojurimo sa shecerom /od 10-25/ ma’alom,sve Pic-male i velike, ima se najdu u bezder!
  A,Jevropu ima da prej…ebemo , sa sve nashe male i velike!
  Nemoj se chudish i dzverish, pa zashto smo se borili od ’96 pa navam? Pa za dobrobit nashe dece – da stanu na svako coshe i da „rade“ a ne da gube vreme i da im prodje zhivot u beznadju. Ulica ima josh bolje da ih ishkoluje-kakvi fakulteti, univerziteti, chkolje i zabavishta…“Ulica me othranila a kafana dom mi bila“,“Dotako sam dno zhivota“ i ostale vaspitne ustanove, sa master i doktorskim studijama su perspektiva nashe dece ! I shto je najbolje te studije su STVARNO BESPLATNE… bez ijednog ,datog, dinara -dete zavrshi shkolu. A i drzhava je odlichno proshla!
  A be, da be ! Svima /po/ taman.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *