Posle „Barselonete“ – stvorene grafike posvećene niškim tramvajima (foto grafika)

Posle umetničkog dela – zida kome je niški umetnik Dragan Kitanović dao ime „Barseloneta“ u Prvomajskoj ulici, javost može da se upozna sa grafikama čija su tema niški tramvaji. Kitanović bi trebalo da realizuje izložbu svojih radova, ali do tada javnost sa ovim interesantnim grafikama može da se upozna preko našeg portala.

Današnje vreme i ritam sveta u kojem živimo gura nas u nervozno pulsirajuću dinamiku ,koja upravlja svima nama.Malo imamo vremena za sebe i stvari koje mogu biti prijatnije i lepše. Zato u umetnosti mogu sve da uradim, što u životu ne. Sećanjem je moguće i putovanje unazad, ka aspektima drugog vremena i smisla. To nam omogućava da živimo slike i prizore iz vremena koje je prošlo. Vreme je kružno – vraćamo se na staro da u njemu nađemo odgovore za vreme koje živimo. I zato,ovaj tramvaj želja ide od stanice do stanice, prema fotografijama grada iz 1929.godine sa arabeskama oko njih sa prizorima iz tog vremena – priča Kitanović.

Stari Niš je uvek inspiracija umetnicima zato što je sa sobom nosio merila vrednosti u društvu kojih više nema.

Progres se lažno poigravao obećanjima, tramvaj današnja želja je ukinut,lagano odmicanje vremena je pregaženo kolonoma novih oktanskih točkaša. Nema više dama koje otmeno ulaze u tramvaj ,ni čitaoca novina dok prekraćuje vreme između dve stanice, kao ni dece derana koji se kešaju o tramvaj. Ipak , veliko je pitanje – da li je to vreme bilo lepše i sa manje mučnina svakodnevnog života.Izgleda da ovom putovanju nema kraja, kriva vremena nas teraju napred i dalje. Ovaj omaž našem tramvaju ostaće izgleda samo nostalgična želja, kao što će i pitanja naših života ostati i dalje otvorena u neumitnom sudaru sa aktuelnošću – priča Kitanović.

Dragan Kitanović

M.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *