„Potresi“ na Medicinskom fakultetu – 11 profesora navelo 23 tačke kojima traže smenu dekana Stevana Ilića

Grupa od 11 redovnih profesora Medicinskog fakulteta u Nišu potpisala je peticiju na osnovu koje traže razrešenje aktuelnog dekana Stevana Ilića, saznaje „Gradjanin“. Iznad potpisa nalazi se čak 23 stavke koje ovi profesori navode kao velike greške, a zbog kojih žele smenu dekana. Ova inicajativa ozbiljno je „uzdrmala“ odnose na fakultetu, a pogotovu posle razmatranja navoda 11 profesora na sednici Saveta fakulteta kome je predsedavao naš poznati ortoped prof.dr Milorad Mitković. On nam je potvrdio da je bilo pitanje da li da se pismo uvrsti u dnevni red i da je u poslednjem trenutku odlučeno da se predstavi članovima Saveta fakulteta.

Medeicinski

-Pismo je stiglo popodne pre dana održavanja saveta tako da smo ga samo predstavili članovima. Na njemu stoje potpisi profesora, ali ne i imena jasno otkucana. To nema potrebe da proveravamo jer smo dobili usmena uveravanja da je validno. Ono što ćemo proveriti su navodi iz pisma. Ukoliko je bilo prekoračenja zakona, za to će biti nadležna pravna služba da preduzme mere i korake odnosno sve kako zakon nalaže, saopštio nam je kratko Mitković.

U pismu se navodi da je Ilić protivzakonito za šefa katedre za internu medicinu imenovao suprugu Marinu Deljanin Ilić (dok je ona njemu, kako nam je rekla, po zakonu produžila ugovor o radu, uprkos naredbi nadležnog ministarstva da sa 65 godina svi rukovodioci moraju u penziju). U pismu se navodi da je kupovao tablete (računare) privilegovanim dekanima, zaključivao ugovore o radu sa licima koja nisu ispunjavala uslove za izbor u zvanje asistent sa doktoratom, menjao studijske programne studentima nakon upisa, nije isplaćivao prevoz nastavnicima, da sprovodi strahovladu među zaposlenima tako što viče uz izgovaranje pogrdnih reči…

Na sednici Saveta fakulteta je predsednik Mitković hteo je da se glasa o ovoj inicijativi, ali je jedan eksterni član saveta iz redova Socijalističke partije Srbije koji je još pre godinu dana najavio, ali nije realizovao ostavku, rekao da je izveštaj dekana (na toj sednici) već usvojen tako da o inicijativi nema potrebe da se glasa!?

Dekan Stevan Ilić kaže da su sve optužbe prošle sve ispite „na fakultetu i da je potpuno iluzorno da se ponovo ispituju“.

-Ja sam insistirao da se pismo uvrsti u dnevni red. Što bi ja bilo koga lagao, ali sve tamo napisano je revaluirano(pretreseno).Prvo smo mi tužili, dolazili su iz ministarstva, iz inspekcija…Ni za šta nismo tuženi ili da smo dobili nekakvu opomenu. Ni za jednu od 22 tačke nismo dobili opomenu ili tužbu. Napadaju me da sam postavio svoju ženu za šefa katedre za internu medicinu što nije tačno. Za šefa katedre se glasa. I Marina Deljanin Ilić je dobila to mesto sa 40 i kusur glasova, a tri su bila uzdržana. Niko nije bio protiv. Ovo sve ostalo nema potrebe da komentarišem. Mnoge dugove fakulteta sam vratio, a veliki deo ostaje iz prošlosti. Ja nikoga nisam zaposlio preko veze, nikome nisam dao nikakve privilegije i nemam kome i zašto da se pravdam. Fakultet će sigurno tužiti za dugove od ranije jer kad to ne bi uradili, prekršili bi zakon-saopštava Ilić.

Sudeći prema svemu ovome, nešto ozbiljno nije u redu na Medicinskom fakultetu kao i da neki koraci moraju da se preduzmu, kako bi kredibilitet ustanove ostao neukaljan.

Marko Smiljković