Poziv za sve niške „Konstantine“

U spomen na cara Konstantina, prvog hrišćanskog cara i podsećanje na veličinu njegovih dela, Gradska opština Medijana ove godine, po prvi put, organizuje prijem za porodice, čija deca nose ime Konstantin. Roditelji prijavu mogu podneti lično, dolaskom u GO Medijana ili putem mejla.

Iako je nakon detinjstva napustio svoj rodni grad, Konstantin ga nije zaboravio. Kada je postao car bogato ga je ukrasio, a u njegovom predgrađu sagradio raskošnu rezidenciju – Medijanu. Tim povodom opština planira prijem svih „Konstantina“ 27. februara, na dan kada je rođen car Konstantin.

„Pozivamo roditelje sa područja Grada Niša, čija deca nose ime Konstantin, a koja su rođena u periodu od 27. februara 2023. godine, do 1. februara 2024. godine, da se jave zbog evidencije i dogovora oko organizacije događaja.“ – navode iz opštine.

Roditelji prijavu mogu podneti lično, dolaskom u GO Medijana, Ulica Pariske komune bb, kancelarija br. 3 ili svoju prijavu mogu poslati na mejlove: gomedijana@medijana.rs i pjelena@medijana.rs.

Uz kratku prijavu potrebno je priložiti i detetov skenirani izvod iz matične knjige rođenih, ukoliko prijavu podnose putem mejla ili kopiju, ukoliko prijavu donose lično.

Prijave slati najkasnije do 20.februara 2024.godine.

Konstantin Veliki bio je rimski car koji je vladao u 4. veku nove ere. Kao prvi hrišćanski car, od svog carstva je napravio hrišćansku državu, a osnovao je i grad Carigrad, značajan koliko i Rim u to vreme. Rođen je kao Flavije Valerije Konstantin 27. februara 272. godine u Naisu, današnjem Nišu.

Grad Niš, svakog 3. juna obeležava praznik Sveti car Konstantin i carica Jelena kao svoju slavu.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *