Predstava „Petrijin venac“ početkom aprila premijerno u Nišu

Komad u režiji Jane Maričić, po motivima istoimenog romana Dragoslava Mihailovića, odigraće se po prvi put u Nišu 10. aprila u Domu Vojske u 20 sati. Mirjana Karanović četrdeset godina kasnije vraća se ulozi Petrije u čijoj se „koži“ prvi put našla još kao studentkinja FDU u istoimenom kultnom filmskom ostvarenju.

U fokusu dramske radnje je razvojni put žene iz unutrašnjosti u prilikama beskrupuloznih društvenih normi i ekstremnog oblika patrijarhata pod velom duševne skučenosti koji će u niškom Domu Vojske, biti predstavljen u formi monodrame. Otvara se pitanje: Kada će Petrijin venac zasigurno izgubiti epitet univerzalne priče o požaju žene u patrijarhalnom sistemu? Da li se taj trenutak bliži? Ko je Petrija danas?

„Sa velikom distancom i jos većim životnim iskustvom, Mirjana Karanović se posle 40 godina vraća priči o jedinstvenoj ženi naše književnosti. O borkinji koja se ne predaje, o krhkoj ženi koja ne odustaje od života već ga prihvata u svoj njegovoj gorčini. Raduje se malim stvarima i magičnim trenucima koji remete predvidivu linearnost i stereotipiju teškog života jedne žene u unutrašnjosti“ – navodi se u opisu predstave.

Adaptaciju teksta potpisuje rediteljka Jana Maričić zajedno sa Mirjanom Karanović koja ovom prilikom tumači lik Petrije. Za dizajn zvuka i obradu muzike zaslužan je Dejan Pejović. Ulaznice su u prodaji na svim Ticket Vision prodajnim mestima, kao i putem sajta Tickets.rs.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *