Prijave za gradsku stipendiju do 14. februara

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanka: Sara Gros

FOTO: lasvanskadolina.info
FOTO: lasvanskadolina.info

Komisija za podsticaj razvoja talentovanih učenika i studenata grada Niša objavila je poziv za stipendije u 2014. godini, a rok za prijavljivanje kandidata je do 14. februara.

Zainteresovani učenici i student imaju još tri dana  da pošalju svoje prijave sa neophodnom dokumentacijom i to isključivo preporučenom poštanskom pošiljkom na adresu Uprave za obrazovanje, Vožda Karađorđa 16 sa naznakom „Prijava za stupendije”.

Bliži uslovi javnog poziva i spiska neophodnih dokumenata mogu se dobiti u svim školama ili na fakultetima kao i na sajtu grada Niša. Obrazac prijave se može preuzeti na šalteru za informacije Gradskog uslužnog centra, Nikole Pašića 24, i u Upravi za obrazovanje.

Kandidati moraju da budu redovni učenici ili studenti obrazovnih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija, da nisu u radnom odnosu i da nisu korisnici drugih stipendija. Najniža prosečna ocena sa kojom studenti mogu da konkurišu je 9, dok je za učenike neophodno da im prosek ne bude niži od 4,50.

„U budžetu grada Niša je za stipendiranje talentovanih učenika i studenata sada izdvojeno 21 milion dinara”, kaže načelnica Uprave za obrazovanje grada Niša  Jelica Velaja. „Kako se u 2013. godini kasnilo sa isplatom stipendija, prvo će biti isplaćena zaostala sledovanje, a to je oko tri miliona i 300 hiljada dinara, tako da će novim stipendistima na raspolaganju biti oko 18 miliona dinara”.

Stipendije će biti isplaćivane 12 meseci, odnosno cele 2014.godine, a koliko će biti mesečni iznos zavisi od broja prijavljenih kandidata.Prošle godine je to bilo  6.000 dinara.

„Najvažnije je da kandidati koji pripremaju dokumentaciju za konkurs znaju da je jedan od osnovnih uslova da su učenici ili studenti škola i fakulteta koje je osnovala Republika Srbija”, kaže Nebojša Lekić, predsednik Komisije za dodelu stipendija. “

„Ovaj podatak je važan jer u Nišu ima dosta fakulteta, a sada i srednjih škola koje su privatne, a njihovi studenti i đaci ne mogu da konkurišu za ovu stipendiju”, naglašava Nebojša Lekić i dodaje da pravo na stipendije imaju samo srednjoškolci i studenti koji žive u Nišu.

Jedan od uslova je i da kandidati ne primaju druge stipendije bez obzira da li se radi o republičkim ili stipendijama koje daju neke kompanije. Kandidatima će se bodoviti i diplome i zvanična priznanja sa takmičenja koja organizuje Ministarstvo prosvete.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266