Privatni časovi su u modi

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanka: Sara Gros

matematikaDobićete željenu ocenu ili su časovi gratis, stoji u jednom od oglasa za privatne časove iz matematike. Ili, dajem časove matematike osnovcima u toku školske godine pred pismene zadatke, a pripremam učenike i za završni ispit. Slični oglasi namenjeni niškim osnovcima i srednjoškolcima, a pre svega njihovim roditeljima, mogu se videti u blizini gotovo svake škole, na autobuskim stajalištima, u prozorima privatnih kuća, a posebno u oglasnim novinama gde zauzimaju pozamašan broj stranica.

Poslednjih godina slični oglasi su preplavili i internet. Profesori koji daju privatne časove agilnije se oglašavaju kako se školska godina primiče kraju. Posebno naglašavaju kada se radi o pripremama i privatnim  časovima za spremanje završnog ispita. Cene su različite i kreću se od 500 dinara za 60 minuta učenja, mada je uobičajena cena 5 evra za dvočas, odnosno 90 minuta nastave, preko 600 do 1.000 dinara ili 10 evra.

Prema nezvaničnim podacima pred pismene vežbe ili pismene zadatke svaki drugi srednjoškolac uzima privatne časove. Najčešće iz matematike, ali sve češće se na ovaj način srednjoškolci pripremaju i iz fizike, hemije, srpskog ili stranog jezika. Svake nedelje kod  privatnog profesora odlazi 10 do 15 odsto srednjoškolaca da “utvrdi” znanje iz školske klupe.

Uzimam privatne časove uglavnom iz matematike i to posebno pred pismene zadatke jer je to ocena koja ne može da se popravi, a značajno utiče na konačnu ocenu, kaže K.N. učenica trećeg razreda srenje škole.

Sigurnija sam kada gradivo pređem na ovaj način jer sama ne mogu da savladam sve probleme, a na času ne mogu da pitam jer profesor ide dalje sa gradivom. Kada se lekcije nagomilaju, nema mi druge. Mesečno za privatne časove roditelji izdvoje najmanje i do 3.000 dinara, ali se ta suma uvećava kada imam pismeni zadatak i kada uzmem nekoliko vezanih časova.

Broj učenika koji uzimaju privatne časove povećaće se ovih dana, jer počinje priprema završnog ispita. Profesori koji drže privatne časove kažu da bi se prešla zbirka iz matematike potrebno je najmanje 10 časova. To je 60 evra ili 6.000 dinara po jeftinijoj i 10.000 dinara ili 100 evra po skupljoj tarifi. Za utvrđivanje gradiva potrebno je još toliko časova, a ukupni izdatak je 12.000 dinara po predmetu ili, u skupljoj varijanti 20.000 dinara po predmetu.za_matematiku_presudni_motivacija_i_ucenje_134620055

Mora se naglasiti da su časovi iz srpskog jezika malo skuplji od časova iz matematike. Umesto razlomaka, bauk su sada akcenti, pa se njihovo učenje skuplje i plaća. Ako se časovima iz matemitike dodaju i časovi iz srpskog jezika onda se „cena znanja” penje na 300 evra, što je u najvećem broju slučajeva više od mesečnih primanja Nišlija.

Poslednjih godina za privatnim časovima sve više posežu i studenti. Posebno oni s tehničkih fakulteta ili pak fakulteta na kojima se izučavaju prirodne nauke.

U toku prve godine studija uzimala sam privatne časove iz nekoliko predmeta, kaže J.P. studentkinja iz Niša.

Sada sam na drugoj godini, ali i dalje uzimam privatne časove i pred svaki kolokvijum koji radimo ili bilo koju vrstu provere znanja. Pred ispit, takođe. Časovi su jeftiniji kada profesor radi sa grupom studenata i to je jedina olakšavajuća okolnost. Inače, učim i sama, ali tek sada vidim koliko je rupa ostalo u mom znaju posle srednje škole koje moraju nekako da se nadoknade, a da bih mogla redovno da pratim nastavu, spas je u privatnim časovima.

učenjeI dok osnovci, srednjoškolci i studenti sve češće gradivo savladavaju za trpezarijskim stolovima privatnih profesora, u osnovnim pa i srednjim školama tvrde da se dopunska nastava organizuje i da je ona dovoljna đacima da se pripreme za polaganje završnog ispita. Uz to, ova vrsta nastave je besplatna, a zadatke mogu da ponavljaju do mile volje.

Deci je lakše da dogovore termine sa privatnim profesorima, nego da ostaju posle ili dolaze pre nastave.

To što roditelji svaki čas plate njih, izgleda, malo dotiče. Istine radi, mnogi od roditelja čak i insistiraju na privatnim časovima jer im to uliva dodatnu sigurnost da će njihovo dete naučiti zadato gradivo.

Profesori koji daju privatne časove rade to bez ikakve garancije i to naglašavaju. I profesori koji daju privatne časove moraju da se snalaze u poplavi konkurencije jer, što ih je više na birou rada, to je ih je više i u oglasima.

1 Comment

  1. Ja sam angazovao coveka koji je pored oglasa imao sajt, koji je sam uradio (casmatematike.com),koji mi je delovao ekstremno ozbiljno. Pozvao sam i uverio se i sam da nisam pogresio. Ima raznih, to je tacno, ali ima i pravih profesionalaca.Zato ne treba generalizovati

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *