Promocija knjige ,,Nebeske heroina sveta“ Radmile Tonković održana je u Domu VS u Nišu

Knjiga Radmile Tonković „Nebeske heroine sveta“ proglašena je za jedinstvenu enciklopediju u svetu na temu letenja i ulozi žena u avijaciji, a obuhvata preko 2.000 biografija žena letača širom sveta i oko 1.700 fotografija.

Žene su obično beležene kao nepoznate, sa inicijalima NN, kao saputnice nečije, supruge nečije, pa je letela Jovanovićeva, Popovićeva… Ako su se žene odvažile da osvajaju treću dimenziju ovoga življenja pa zašto ne napisati kako se one zovu? Zaslužile su makar toliko, kaže Radmila Tonković i dodaje da nije feministkinja i da su u knjizi pomenuti i muškarci koji su učili žene da lete, konstruisali letelice i pravili aerodrome.

Njen dugogodišnji rad prepoznat je u svetu. Knjiga je prvo prevedena na ruski jezik a posle sedam dana je štampana i na srpskom jeziku. Rusko izdanje je doživelo neverovatan uspeh, priznato je kao univerzitetski udžbenik u vazduhoplovnoj akademiji i tehničkim školama.

Radmila Tonković na knjizi je radila deset godina i za sebe kaže da je, zapravo, “velika cepidlaka“.

Autorka obrađuje kompletnu istoriju vazduhoplovstva cele planete Zemlje. O počecima žena pilota, koje su prvi put poletele u razvijenijim zemljama-Francuskoj, Rusiji, Nemačkoj,Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Američkim Državama i Belgiji. Ubrzo je poletela i Srpkinja Danica Tomić koja se školovala u Šatou, a treba spomenuti i Zagorku Pejčević i Kristinu Gorišek.

Pored autorke, prisutnima se obratio jedan od recenzenata Božidar M. Glogovac, predsednica udruženja „Kolo srpskih sestara“ Ljiljana Stojanović kao i dve heroine, Marija Vuković-Milićević i Radmila Đurić.

Događaj je upotpunio Akademski hor Studentskog kulturnog centra Univerziteta u Nišu pod dirigentskom upravom Ivane Mirović.

Organizator promocije je udruženje „Kolo srpskih sestara“.

Intervju sa autorkom knjige Radmilom Tonković i neispričane detalje o Nebeskim heroinama pročitajte u sledećem broju štampanog časopisa „Slovo juga“.

D.Jović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *