Protest građana sutra na šamlicama ispred Gradskog veća Niša

Hoklice ili šamlice (za sada) biće pored pištaljki očigledno glavni rekvizit na protestu Udruženja predsednika skupština stanara iz Niša koje je zakazalo novi bunt građana ispred Gradske toplane i Gradske kuće, sutra u utorak od 18,30 sati.

Protest građana

Profesor Đokica Jovanović za “Gradjanin” objašnjava da je građanstvo pozvano da na protest protiv visoke cene grejanja ponese male stoličice kako bi posle duže šetnje odmorili ispred Gradske kuće gde se nalazi kabinet gradonačelnika Niša i Gradsko veće.

Protest hiljada Nišlija: Ukoliko ne snizite cenu grejanja, idemo na veliki miting!
Profesor Đokica Jovanović

-Velike su vrućine, a starosna struktura naših članova je na zavidnom nivou tako da je dobro da ponesu stoličice da bi mogli ispred Gradske kuće malo da odmore-ističe Jovanović. On kaže da će maršruta ići ustaljenom stazom. Posle okupljanja kod Gradske toplane, kolona će ići Ulicom Blagoja Parovića, potom Bulevarom Nemanjića, a onda 7. Julom do Gradske kuće. Odmor protestanata ispred Gradske kuće na hoklicama biće sigurno primamljivo za fotoreportere medija.
-Sastanci predstavnika grada i toplane sa jedne i clanova Udruženje predsednika skupština stanara nisu doveli ni do kakvih rezultata, i to je razlog zbog koga smo prinudjeni da ponovo organizujemo okupljanje nezadovoljnih gradjana ispred gradske toplane, kaže za NTV prof Djokica Jovanović.

Protest građana
On dodaje da su tokom razgovora sa Udruženjem čelnici vlasti čak iskazivali dobru volju u pojedinim pitanjima, ali se dalje od obećanja nije stiglo.
-Mesecima se najavljuje smanjenje tzv. fiksnog dela na trećinu, ali to još nije realizovano, takodje je rečeno da će zbog manje cene gasa biti snižen i fiksni deo, ali i od toga nije bilo ništa. Naprotiv i dalje svakog meseca računi za grejanje su sve veći i veći, kazu u udruženju.

Pištaljke opet zvižde u Nišu
Pištaljke opet zvižde u Nišu, a hoklice služe za kratak odmor
Saša Kostić
Predsednik udruženja Saša Kostić

Oni saopštavaju da su dobili iz Jugorosgasa cene gasa za prošlu i ovu godinu i to po mesecima, i da je za godinu dana, ako se uporedjjuju isti meseci u 2014 i 15. godini, razlika najviše oko 20 odsto, a da su racuni veći od 80 do 100 procenata.

-To znači da je neodrživa teoriija da je razlog za enormno podskupljenje grejanja viša cena gasa. Uzgred ta cena je poslednjih meseci vracena na nivo iz 2014 zbog pojeftinjenja od 20 odsto, a niko od nadležnih ne garantuje da će se to odraziti i na račune gradjana. Još jedan veliki problem je nemogućnost isključenja sa mreže, koje se navodno dozvoljava kao privremena obustava uz plaćanje tzv fiksnog dela-navode u udruženju.

Udruženje naglašava da nije prihvaćen ni njihov predlog da toplana uštedi 70 miliona mesečno tako što taj novac ne bi davala ona već bi toplanini radnici nosili racune. Ta ušteda bi takodje mogla da dovede do smanjenja cene.

M.S.

foto:Dragan Ilić

4 Comments

  1. A ti Kalco podvij rep.Ja sam bio na svim dosadasnjim protestima,i svaki je manji od prethodnog.Ljudi kao pozdravljaju,mahnu,zatrube,ali ostaje na tome.Starci i ono malo mladjih prosetaju,saslusaju govor i nista.Niko ne izadje da saslusa taj narod,racuni isti ili veci.Jel si,Kalco,podneo zahtev za iskljucenje?Ili zalbu?Ja jesam…ali ne vidim kraj ovom lopovluku,a ovim mlohavim orotestima,nista postici neces.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *