Rasprava o budžetu: I izgradnja kružnog toka kapitalna investicija

Diskusija o budžetu grada Niša za narednu godinu razvila je žučnu raspravu opozicije i vlasti u Nišu. Dok opozicija tvrdi da je budžet socijalnog karaktera, a vlast navodi da je cifra od 9,5 milijardi dinara preraspodeljena na korektan i razvojni način.

Srđan Nonić, šef odborničke grupe Dosta je bilo rekao je da je nerealno da se u kapitalne investicije računa (kako stoji u materijalu) adaptacija vodovcoda u naselju Šljaka, izgradnja kružnog toka ili izgradnja garaže u vrednosti od pola miliona dinara. On je rekao da su ove stavke trebalde da uvrste u tačku tekuće održavanje jer inače, nisu kapitalne investicije.

Gradonačelnik Niša, Darko Bulatović je rekao da je to samo vrsta pozicije gde su smeštene ove stavke.

Miodrag Stanković, šef odborničke grupe DS je u ime ove partije podneo 17 amandmana koji se tiču povećanja dabvanja za narodnu kuhinju, davanje povodom prvorođenog deteta i druge. On je takođe zamerio što su neke pozicije u budžetu snižene u odnosu na prošlu godinu.

Pa ljudi, zar ne shvatate, da su cifre pažljivo određivane i da nema potrebe da sada određujemo više brojke jer neće biti utrošene. To je pitanje poznavanja budžeta – rekao je gradonačelnik Bulatović.

Narodna stranka prosledila je medijima saopštenje u kome smatra da je predlog budžeta Grada Niša za 2018. godinu sačinjen bezidejno i na osnovu nerealno optimističkih pretpostavki.

Budžet se zasniva na projekciji da će bruto društveni proizvod porasti za 3,5%, iako je prethodnih godina rast bio samo oko 0,6%. Opasno je projektovati budžet grada na osnovu propagande i lažnih obećanja Aleksandra Vučića! Predlog budžeta zanemaruje međunarodno afirmisane kulturne događaje kao što su Filmski susreti, NIMUS, Džez festival „Nišvil“ i drugi. Nije predviđen ni završetak vrlo važnog Somborskog Bulevara, ali je zato predviđena ko zna koja po redu rekonstrukcija ulica Nade Tomić, Orlovića Pavla i Strahinjića Bana, navode oni.

NS tvrdi da „u oblasti sporta i rekreacije, za dotacije nevladinim organizacijama predviđeno je čitavih 260 miliona dinara, što čini oko hiljadu dinara po glavi stanovnika grada Niša“.

Predsednik Skupštine Niša, Rade Rajković proglasio je pauzu tako da će se o pitanju budžeta odlučivati mpopodne.

M.S.

 

1 Comment

  1. a bulatovicu nama ziteljima delnicke ulice u vrtiste ispred izbora obecao si da ces resiti pitanje vodosnabdevanja da deca vise nepiju bunarsku koja je puna arsena i bakterija kanalizaciju put slab napon i nista od toga nisi uradio ni jedan kotejner nisi postavio ali idu izbori pa racunaj na gubitak glasova nas 250 zitelja ulice

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *