Roštiljsko meso poskupelo u Nišu – svi ćute o „neprimetnom“ rastu cena hrane

piše: Marko Smiljković, novinar

Cena roštiljskog mesa (samim tim i mlevenog) poskupela je u poslednja nekoliko dana, zavisno od mesare – za desetak odsto. Negde osam, negde deset odsto. Eto na primer, u mesari „Biftek“ koja ima lanac prodavnica po gradu, od 385 dinara (koliko je ovaj artikl koštao) cena je sada „skočila“ na 415 dinara.

Ne očekujem od medija da budu finansijski policajci, ali zato su tu brojna udruženja, forumi, specijalizovani listovi i sajtovi u kojima o ovom problemu ne čuh ništa. Ili nisam dobro kopao poslednjih nekoliko dana. To što oni kažu, mediji bi trebali da prenesu, ali ta se tema nekako krije „pod tepih“.

Da ne bude da nije sve rečeno ili prećutano, u cenjenoj mesari po kvalitetu „Dakom“ su neki artikli pojeftinili (kao but ili plećka), ali mora se priznati da su oni bili „jači“ sa cenama tako da su cene slične kao u ostalim mesarama.

Nisam neki ekonomski stručnjak. Naprotiv, ne umem ni dva trocifrena broja da saberem bez plajvaza, ali nisam tulipan, kupujem meso, kupujem benzin, razgovaram s ljudima i vidim da se veštački pravi privid o uspešnosti srpske pa i niške privrede.

Ekonomski stručnjaci koje sam kontaktirao poslednjih nedelja da mi objasne kako da niška privreda ispliva iz monopolskog mulja, ne smeju javno da se deklarišu. Investicije u Nišu su svakako dobre, ali nisu pravi privredni „rez“ koji će napokon da pruži malo kiseonika narodu.

Vidiš, evro je pre nekoliko meseci „oboren“ da bi bajagi dinar više vredeo. Tako da onaj ko prima 30.000 dinara, on je mogao da kupi nešto više evra za svoju platu. Ali, da je evro oboren u dnevno – političke svrhe vidi se po skoku (istina neznatnom za dva do pet dinara) cene benzina jer nije normalno da evro pada, a benzin „skače“. To je nemoguće po svim ekonomskim merilima. Tako je i meso poskupelo. Evro je pao, ali tržište diktira cenu, a mesari nisu mogli to da „izdrže“ i zato je poskupelo – objašnjava nam jedan od poznavalaca teme.

On kaže da je cena, na primer, bezolovnog benzina bila 141, da bi dostigla 146 dinara, a onda se polagano „vraćala“ i sada je stigla na 143 do 144 dinara, zavisno od benzinske pumpe i dodaje da je verovatno to razlog i laganog, takoreći neprimetnog skoka cena.

3 Comments

  1. Gos-n novinare Smiljkoviću , ta poskupljenja ne dotiču naš narod … i ovako koristimo vegan i vegeteletabis ishranu a neko ni to tj. ništa ne koristi ! Skupe pare!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *